Ukliď si pokoj! Tipy, jak dítě naučit pořádku bez křiku a donucování

10. listopadu 2019·Životní styl·Redakce

Je to noční můra rodičů: nepořádek v dětském pokoji velmi často vyvolává v domácnosti napětí a konflikty. Je to však nevyhnutelné? Naučit dítě uklízet si svůj pokoj může být zábava a hra, píše francouzský týdeník L'Express.

Ukliď si pokoj! Který rodič nemá pocit, že tuto větu denně neúspěšně opakuje? A když se tato žádost nesetkává s odezvou, je překročena hranice mezi důraznou připomínkou a skutečným sporem.

Úklid je jen zřídka prioritou dospívajících a dětí. V domě nebo v bytě, kde je prostor uspořádán především pro dospělé, představuje pokoj pro dítě jeho osobní prostor. Hraje si zde a kreslí a nestará se o to, co za sebou zanechává. Jestliže odmítá rodičovský příkaz, znamená to, že si nárokuje svou svobodu a zkouší, kam až může zajít.

Tváří v tvář kupám oblečení a rozházeným hračkám někteří rodiče rezignují. “Do pokoje mých adolescentů raději nechodím, vyhnu se tak hádkám,” říká Alexandra.

Co dělat, když si rodiče přejí obnovit pořádek v pokoji svého dítěte?

#1

Především je třeba tázat se, jaký je to s mým vlastním pokojem. Jestliže mám na pracovním stole hory neuspořádaných papírů nebo se nedokážu zbavit starých věcí, které se povalují v bytě, je pravděpodobné, že tento postoj převezme také dítě.

#2

Podle Astrid Eulalieové, autorky knížky Ukliď si pokoj, je třeba změnit postoj a nespatřovat v uklízení ztrátu času a nudnou povinnost. “Nejdůležitější je příklad. Je třeba aplikovat to, co chceme od dětí, především na sobě. Ve Francii máme sklony považovat úklid za nutné zlo. Oddalujeme jej, stěžujeme si. V Asii jej považují za dialog se svým nitrem. Myslím, že je důležité dát úklidu tuto hodnotovou dimenzi,” říká.

#3

Naučit se pečlivě třídit své věci, každé z nich věnovat její místo a vytvářet harmonii ve svém nitru a tím dosahovat většího duševního míru: takové zásady hlásá zejména proslulá japonská královna úklidu Marie Kondo ve své knize Zázračný úklid. “Tento princip se stále více týká našeho světa. Byla jsem však překvapena, že v těchto domech zůstává dětský pokoj zvláštním územím. Naučit dítě uklízet si své věci může být zábavná činnost, jestliže tomu věnujeme čas a síly,” říká Astrid Eulalieová.

Nejprve je nutné začít tříděním věcí a vše poškozené nebo zbytečné dát pryč. “Uklizený pokoj dává adolescentovi větší klid. Když ví, že to a to najde tam a tam, neztrácí čas hledáním a je výkonnější,” zdůrazňuje Astrid Eulalieová.

#4

Jestliže je přesto pokoj dále zavalen nepořádkem, je možné použít jinou metodu. “Děti musejí uklízet při hudbě a s úklidem skončit při jejich dvou oblíbených písničkách,” říká úklidová konzultantka Caroline. “Do pokoje dcery jsem umístila velký proutěný košík. Je to hezké a praktické: všechno se tam schová. Uklízím společně s dcerkou a dívám se na hodiny, abych věděla, kolik času jí úklid zabere,” uvádí.

“Nad nepořádkem v pokoji mých dětí jsem si rvala vlasy na hlavě. Začala jsem nakupovat knihy o úklidu, abych je naučila, že uklízení může být zábavné,” říká Evelyne, rovněž úklidová konzultantka. “Nakonec to velmi dobře fungovalo, zejména když jsem se pustila do úklidu společně s dětmi. Milují to. A je to rychlejší. Někdy si vezmu kupu prádla na žehlení nebo k roztřídění a žehlím nebo třídím v jejich pokoji. Děti mají dojem, že uklízím s nimi, a všechno si uklidí,” dodává.

Životní styl - další články

Doporučujeme