Vegetarián nebo masožravec?

16. září 2014·Životní styl·Redakce

Česká kuchyně je kuchyně "všežravců". Svíčková, rajská, španělský ptáček, párečky, tlačenka a další pochoutky. Podle odborníků si ale poslední dobou "lépe vybíráme!" Výrazy jako tofu, tempeh nebo sojové maso slýcháme čím dál častěji.

Pro a proti masu 

Jsme od pradávna všežravci. Matka příroda to tak nastavila a zřejmě k tomu měla pádný důvod. Ale! Doba ledová je dávno pryč, sezóna mamutů nás nenutí jíst půl roku maso a půl roku obilné klíčky a tak si můžeme vybírat a kombinovat. Rozumný člověk to tak dělá. Maso si pečlivě vybíráme, stejně jako uzeniny. Čím dál víc se zamýšlíme nad původem masa a nad složením uzenin. Snažíme se vyvarovat dusitanů a glutamátu a čím dál častěji kupujeme bio. Dnes můžeme vybírat mezi masem v supermarketu a masem od farmářů. Rozdíl je v ceně, ve zpracování masa i v kvalitě. To vše doplňujeme zeleninou, ovocem občas nějakými sacharidy a zkrátka i užíváme od všeho. A proti masu? Snad jen to tlusté, smažené, plné náhražek a umělých dochucovadel na talíř nepatří. Pokud ovšem nejsme obézní a netrpíme chorobami srdce a cév i ten kus špeku, řízek nebo ovar si v klidu občas můžeme dát! 

Pro a proti zelenině  

Podle Institutu klinické a experimentální medicíny neexistuje důkaz o škodlivosti vegetariánství. Ale pozor, nestačí pouze vyloučit z jídelníčku maso. Pokud se rozhodneme být vegetariánem, musíme si hlídat, aby naše strava byla vyvážená. Vitamíny a živiny tedy musíme nahradit, aby naše tělo nestrádalo. Dobré je zvýšit konzumaci zeleniny, luštěnin a ořechů. Ve prospěch vegetariánů mluví i dlouhodobá statistika. Vegetariáni jsou prý zdravější než masožraví jedinci. 

A tady jsou nejzajímavější kategorie vegetariánů:

1. Vitariáni – jedí pouze syrovou stravu

2. Breathariáni – není nutné jíst, pít ani spát, protože lze žít jen ze vzduchu. 

3. Vegani – nejedí žádnou potravu, která má živočišný původ

4. Syroví vegani – vegani, kteří mají ve stravě pouze čerstvou zeleninu, ovoce, ořechy a semena

5. Frutariáni – jedí jedině plody, jejichž sběr nezničí rostlinu: ovoce, ořechy nebo semena

6. Laktovegetariáni – mléko a mléčné výrobky jedí, maso a vejce jsou pro ně tabu

7. Ovovegetariáni – jedí vejce, mléčné výrobky a maso ne

8. Lakto-ovo-vegetariáni – nekonzumují maso, ale mléčné výrobky a vejce ano

9. Flexitariáni – v malém množství si dopřávají drůbež nebo ryby

10. Semivegetariáni – mohou drůbež, ryby a mořské plody, nejedí červené maso

11. Pescetariáni –  jedí ryby, mléčné výrobky, vejce a med, ale žádné červené maso nebo drůbež

12. Pollotariáni – jedí drůbež, mléčné výrobky, vejce a med, vyhýbají se rybám a červenému masu

Důvody proč se vyhýbáme masu se různí. Někomu to připadá neetické, někdo se vyhýbá masu ze zdravotních důvodů, pro někoho je to jen dočasný experiment. Co si o tom všem myslí moderátoři Dámského klubu?

Aneta: „Jelikož lidé jsou nastaveni jako masožravci, je pro nás maso důležitou součástí jídelníčku. Ovšem nemyslím tím nezdravé tučné vepřové bůčky ani slaniny. Za maso považuji libové, kvalitní hovězí, drůbež a hlavně ryby.“

A názor odborníka?

Výživová poradkyně Kateřina Cajthamlová vysvětluje, proč a v jaké míře je maso důležitou součástí jídelníčku. Dle jejího názoru ryby a drůbež můžeme každý den, ostatní druhy masa tak jednou týdně, pokud nevykonáváme fyzicky náročnou práci.

Jedna z nejlepších trenérek fitness, Hana Kynychová říká moderátorce Markétě: „Celá rodina nevynechá ve svém každodenním jídelníčku ovoce ani zeleninu. Rozhodně nejsme proti masu, ale snažíme se stravovat vyváženě a zdravě.“

Poslouchejte dnes od 16 hodin Dámský klub Frekvence 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme