Velká věda jménem kočičí mňoukání. Jak se dorozumívají mezi sebou a proč na lidi mňoukají?

22. prosince 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

To, že kočky mňoukají, ví každý. Už málokdo ale ví, že mňoukají většinou, aby komunikovaly s lidmi nebo s koťaty. Mezi sebou se dorozumívají i dalšími zvuky. Jakými? Odpovídá web iRozhlas.cz.

Je to neskutečné, ale kočky umí vydávat nejvíce zvuků ze všech domácích zvířat. Může jich být až sto, a kromě mňoukání to je i předení, syčení či vrčení. Mňoukají ale hlavně kvůli lidem, protože dospělé kočky mezi sebou takto nekomunikují.

Takto se dorozumívají jen koťata se svou matkou, protože se jí snaží říct, že mají hlad nebo je jim třeba zima. Jakmile jsou ale starší, mňoukat přestanou. Kočky jsou totiž velmi chytrá stvoření a mají několik dalších efektivních možností, jak spolu komunikovat. Třeba pachovou nebo řeč těla či obličeje.

Jenže, když se takto snaží komunikovat se svými lidskými majiteli, moc štěstí u toho nemají. Odborníci na kočičí chování jsou přesvědčeni, že kočkám došlo, že pokud s lidmi chtějí nějak komunikovat, musí se vrátit k mňoukání. Každá kočka je jedinečná, proto se nedá říct, že všechny mňoukají se stejnou intenzitou. Některé si s vámi takto budou povídat celé dny, jiné zase prakticky vůbec.

Záleží totiž, o jaké plemeno se jedná, jakou má kočka povahu a jaký je její majitel. Pro kočku je mňoukání určitou formou manipulace, protože moc dobře vědí, že málokterý člověk mňoukání odolá. Když micky zjistí, že to nefunguje, přestanou to dělat. V minulosti byly kočky spíše samotářky. Když se potkaly s jinou, využívaly většinou pach. Pachové zprávy si totiž jiná kočka může převzít i hodinu poté, co se potkaly.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme