VIDEO: Podívejte na robota, který může v budoucnu dělat společnost seniorům

16. března 2016·Životní styl·Redakce

Vypadá jako velká panenka, ale umí mluvit a pamatovat si. Robot jménem Alice by mohl už za několik let dělat společnost lidem, kteří ve stáří zůstanou sami. Na vývoji pečujícího společníka s umělou inteligencí pracují vědci z univerzity v Amsterodamu.

Pečovatelku Alici v Praze představila jedna z jejích matek, profesorka psychologie Elly Konijnová. Robot s tváří děvčátka měří 60 centimetrů a experti jej učí žít a mluvit se starým člověkem. Nastavuje se rychlost reakcí, hloubka hlasu či srozumitelnost. Vše potřebné k tomu, aby Alice dokázala být dobrým společníkem starých lidí.

Už si to s několika seniorkami i vyzkoušela. Ženy byly nejdřív odtažité, ale pak si s robotem povídaly, zpívaly či sledovaly fotbal v televizi. Poradil jim třeba směrovací čísla na dopis, prohlížel si s nimi fotografie a vyprávěl o jejich rodině, kontroloval jejich cvičení. Pečující společnice ale sama nechodí. Podle expertů totiž i ona musí být částečně odkázána na pomoc, kterou jí budou staří lidé poskytovat. Díky tomu se zbaví pocitu bezmoci a neužitečnosti.

Společnost ve vyspělých státech stárne a stále více lidí se dožívá hodně vysokého věku. Opuštěné ve stáří zůstávají hlavně ženy. Partnera a přátele totiž většinou přežijí. Podle statistického úřadu v roce 2014 žilo v Česku 127.000 lidí nad 85 let. V roce 2030 by jich podle demografické projekce mohlo být kolem 336.000. A zřejmě nebude “dost rukou”, které by se o potřebné postaraly. Pečovatelé a pečovatelky chybějí už dnes. 

“O naší společnosti máme velmi idealizovanou představu. Jak často navštěvujete své prarodiče, staré sousedy či lidi, o nichž víte, že jsou osamělí? Samozřejmě všichni přejeme starým dámám šťastnou rodinu, tu ale nemají a jsou samy. Stejně jako řada jiných lidí ve společnosti. Samota je velmi bolestná. Úleva je mnohem důležitější než to, že ji poskytne robot,” je přesvědčena Konijnová.

Zdroj: youtube.com

FOTO: Na základní škole v Plzni pomáhají s výukou roboti!

VIDEO: Hotel v Japonsku obsluhují roboti. Jedna věc se jim ale stále nedaří

VÝZKUM: Roboti mohou manažery firem nahradit už do pěti let. Hrozí miliony nezaměstnaných!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme