Víte, které čaje pít v zimě?

20. října 2014·Životní styl·Redakce

Káva vás postaví na nohy, čaj zahřeje...tak to jsou mýty, které každý větší znalec čaje vyvrátí. Jsou čaje - životabudiče, které silná kvalitní káva nenahradí. Jsou čaje, které zahřejí, ale také které ochladí.

Zpracování čaje

Čaj je nápoj, který je potřeba očistit od všech nečistot  jako je prach, hmyz, písek apod. Čistí se ručně i mechanicky a je testován specialisty v laboratořích. Vyrobit kvalitní chutný čaj je alchymie – vybírají se čajové lístky, každá výrobna má své postupy zpracování, čištění, míchání, aromatizování včetně balení. 

Rozdělení čaje

1. černý čaj

2. zelený čaj

Tradiční výroba čaje začíná sušením pomocí teplého vzduchu čerstvě utržených čajových lístků. Suší se do té doby, než lístky ztratí polovinu své vlhkost. Pak se povadlé lístky válcují (ručně nebo strojově), listové buňky popraskají a list se sroluje. 

Kupujte čaje sypané

Nejlepší je kupovat čaje sypané, shodují se odborníci. Je tam mnohem menší riziko, že byste pili čaj plný plísní nebo cizorodých látek. Ve specializovaných prodejnách čaje skladují ve skleněných dózách s víkem, vidíte jejich složení, můžete přivonět – plíseň byste ucítili.

Zelený čaj ochladí

Zelený čaj, bílý čaj, hnědý čaj, čínský čaj, japonský čaj, čaj darjeeling, assam, organický čaj, bylinný čaj, vybere si každý. Klasický zelený čaj ochlazuje, výjimkou je puerh, který navíc podporuje imunitu.

Bylinný čaj neexistuje

Bylinný čaj nebo čaj ze zázvoru  – odborníci je nepovažují za klasické čaje! Jedná se pouze o extrakt bylin, květů, kořenů, koření nebo jiných částí některých rostlin. Správný termín pro tento druh nápoje je bylinkový čaj.

Oblíbený čaj Rooibos patří do kategorie  bylinkových čajů. Neobsahuje  flavonoidové sloučeniny obsažené v černém a zeleném čaji. Má relaxační a uklidňující účinky. Zázvor je kořen,a i když se pijí zázvorové čaje, jde opět o bylinný mok, který zahřeje.Nastrouhaný kořen zalitý horkou vodou se pije při viróze s medem a citronem. Při vysoké horečce se nedoporučuje.

Citrusy na vysokou teplotu

Většina z nás má představu, že v chladných dnech organismus potřebuje větší přísun citrusů. “Mandarinky, citróny, banány ochlazují imunitní systém,“ varuje výživový poradce Martin Škába. 
Vhodné jsou v případě vysoké horečky, kdy potřebujeme tělo ochladit. 
Pokud už skutečně tvrváme na citrónu v čaji, stačí k němu připad skořici nebo zázvor. Ty jeho chladící učinky stáhnou na mimimum.

Čaje a pitný režim

Musíme si uvědomit, že čaje nenahradí pitný režim. Pro zvýšení našeho imunitního systému je ideální každé ráno vypít sklenici teplé vody.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme