Výmol na silnici vám zničil auto?

19. srpna 2014·Životní styl·Redakce

Vyhněte se pražské ulici U Seřadiště. Tam je nejhorší výmol v České republice. Takových děr každoročně přibývá, nejvíc po zimě. Co dělat, když do takového výtluku vjedeme a poničíme si auto?

Kdo hradí škodu?

Pokud jste si poškodili vozidlo kvůli výtlukům na silnici, máte dvě možnosti. V případě, že máte havarijní pojištění, můžete se obrátit na svou pojišťovnu, která by vám měla vyplatit náhradu škody. Dejte si pozor na krácení pojistného plnění, které je v poslední době praktikováno čím dál častěji. A pokud pojištění nemáte, obraťte se na správce komunikací. Po něm můžete žádat náhradu škody.

Kdo je správcem komunikace?

Musíte si zjistit, kdo je správcem komunikace a škodu vymáhat po jeho pojišťovně. Správce silnice má  navíc za povinnost (na rozdíl od pojišťoven) hradit veškerou vzniklou škodu, která vám jako majiteli vozidla vznikla. Uhradit by vám měl nejen skutečnou škodu na vozidle, i za odtah vozidla, ušlý zisk nebo třeba zmeškaný let. Silnice první třídy a dálnice spravuje Ředitelství silnic a dálnic, druhé a třetí třídy krajský úřad a místní komunikace pak obec.

Za označený výmol neuvidíte ani korunu

Ale pozor, správce komunikace se může bránit tím, že výmol byl řádně označený. Pokud do označeného výmolu dopravní značkou vjedete, máte smůlu! Pokud je tomu naopak, neoznačené místo si vyfoťte, popřípadě zajistěte svědka.  “Najít si svědka, to znamená náhodného kolemjdoucího nebo spolucestujícího z vozidla, a rozhodně zavolat k nehodě policii,´” řekl Frekvenci 1 Martin Farář z BESIPU.

Do díry strčte PET lahev

Aby vaše šance na úhradu škody byla co nejvyšší, je nutné místo nehody pečlivě zdokumentovat. Poničené auto zdokumentujte.  “Ideální je použít nějaké referenční měřítko, abych třeba ukázal, jak je ten výtluk hluboký, protože z té fotky to nemusí být patrné. Pakliže mám ve vozidle nějakou PET lahev, vložte ji do díry a vyfoťte, velikost poničené vozovky bude mít aspoň nějaké měřítko,”dodal Martin Farář.

díra

Životní styl - další články

Doporučujeme