Vytopil mě soused

20. srpna 2014·Životní styl·Redakce

Hlavně v době dovolených evidují pojišťovny nárůst hlášených pojistných událostí v souvislosti s vytopenými byty. Jak zajistit byt před dovolenou tak, abychom v době nepřítomnosti nevytopili souseda? A co dělat, když naopak někdo vytopí nás?

Vypněte hlavní uzávěr vody

Odjíždíte na dovolenou? Nezapomeňte zkontrolovat, jestli máte dobře zavřená okna a dveře, a to nejen kvůli zlodějům, ale i kvůli případným přívalovým dešťům. Vypněte spotřebiče, a také hlavní uzávěr vody. Jedině tak máte jistotu, že během svého pobytu nevytopíte sousedy. Je to zákon schválnosti, že hadičky nebo vodovodní baterie prasknou v momentě, kdy nejsme doma.

Neuklízejte! Foťte!

Vytopil naopak někdo vás? „Než se pustíte do velkého úklidu a odstraňování škody, vše dobře vyfoťte, i zdánlivé detaily. A pište si i poznámky,“ říká Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Informujte souseda

Nezapomeňte o škodách informovat i souseda, který vás vytopil. Vždy je dobré, aby vše viděl na vlastní oči. V případě, že má soused pojistku, je třeba, aby škodu nahlásil on sám. Jeho pojišťovna pak zkontaktuje vás.

Vlastní pojistka

Vždy je lepší mít pojištění vlastní. Takovou pojistku ale uplatňujte až v momentě, kdy zjistíte, že soused pojištěn není. Tahle varianta je sice rychlejší, ale do budoucna vás může připravit o pozitivní body bezškodnosti a vystavujete se dražení pojistky.

Životní styl - další články

Doporučujeme