VÝZKUM: Češi jedí málo ryb a luštěnin,měli by jíst i víc ovoce a zeleniny

11. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Češi jedí málo ryb a luštěnin, zaostávají v konzumaci ryb za evropským průměrem o víc než pět kilogramů na osobu a rok a luštěnin snědí v porovnání s Jihoevropany méně než polovinu.

Ovoce a zeleniny snědí méně než například Slováci. Uvádí členové Fóra zdravé výživy.

V roce 2014 byla v Česku spotřeba luštěnin 2,7 kilogramů na osobu a rok, což je historicky nejvíc. Na jihu Evropy to ale bylo kolem šesti kilogramů. Rybího masa snědí Češi 5,5 kilogramu na osobu a rok, doporučeno je dvakrát v týdnu po 200 gramech masa, což je za rok zhruba 21 kilogramů. 

“S ohledem na doporučení odborníků zaostáváme v konzumaci ryb, luštěnin i ovoce a zeleniny. Naše strava neobsahuje dostatek vlákniny a důležitých látek, které přispívají k ochraně před nemocemi srdce a cév, jež jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí,” řekl profesor Rudolf Poledne.

Podle profesorky Jany Dostálové je potřeba zvykat na luštěniny i ryby už malé děti. V mateřských školkách se ukazuje, že pokud dítě není na tyto pokrmy zvyklé z domova, odmítá je. Stejné je to ve školách.

“Problém je i ve školních jídelnách, kde se stále neplní doporučení o množství luštěnin a ryb. Navíc, když kuchařky luštěniny uvaří, děti to stejně nejedí,” řekla. 

Podobně je to s rybami. “Ryby v podstatě neumíme vhodně upravit. Nejoblíbenější je smažení v trojobalu, to chutná i dětem ve školních jídelnách. Ale ryby dušené a pečené nejsou tak oblíbené,” řekla.

Od ryb může někoho odradit vyšší cena, na rozdíl od luštěnin, které jsou levné, tak hlavně čerstvé ryby jsou poměrně drahé.

Pozor na rybí výrobky a ochucená rybí jídla, tam ale je hodně soli, což zdraví neprospívá, připomněla odbornice.

TIP FREKVENCE 1: Zdravé jídlo je prý drahé. Tak to je nesmysl!

ZDRAVÍ: Nejoblíbenější diety. Jejich PRO a PROTI!

ZDRAVÍ: Sedm věcí, které byste měli vědět o nebezpečí vnitřního tuku!

Životní styl - další články

Doporučujeme