VÝZKUM: Proč vlastně pláčeme? Možná za to může testosteron

23. června 2016·Životní styl·Redakce

Je prokázáno, že ženy pláčou více než muži a že větší sklony k pláči se projevují v bohatých zemích. Pláč ale zůstává pro vědce záhadou.

Jsou hypotézy, že testosteron může mít roli v projevování emocí. Pravdou však je, že pláč zůstává velkou záhadou, píše italský deník Corriere della Sera.

V roce 1982 vypočítal americký psycholog William Frey, že ženy pláčou v průměru 5,3 krát za měsíc, zatímco muži jen 1,3 krát. A nejen to: žena pláče v průměru pět až šest minut v jednom kuse, zatímco muž pouze dvě až tři minuty.

Pláčem se zabýval také nizozemský psycholog Ad Vingerhoets, který potvrdil, že existuje rozdíl v pláči osob ženského a mužského pohlaví, který se začíná projevovat už v dětství.

Neexistuje však u velmi malých dětí, které ještě nemluví a které pláčou všechny stejně, aby jim rodiče věnovali pozornost.

Vingerhoets zdůrazňuje rovněž roli sociálních a kulturních faktorů: pláče se více v těch zemích, kde je pláč společensky přijatelný, zvláště v bohatých zemích. Důvodem může být to, že blahobyt vyvolává u jedinců pocit větší volnosti ve vyjadřování emocí.

Svou roli hrají i hormony, zejména testosteron. Ukázalo se totiž, že u osob s nádorem, jimž byly podávány léky snižující hladinu tohoto hormonu, je tendence k pláči mnohem silnější, i když je třeba předpokládat, že tyto osoby jsou křehčí proto, že mají rakovinu.

Podle několika Vingerhoetsových studií mají slzy významný efekt katarze. Je nesporné, že po pláči, a to i v nejhorších situacích, se cítíme poněkud lépe.

Loni Vingerhoets zorganizoval experiment, při němž vyzval několik dobrovolníků, aby popsali svůj duševní stav předtím, než zhlédli jeden ze dvou filmů, které vybral: Život je krásný s Robertem Benignim a Hačikó – příběh psa Lasseho Hallströma. Stejnou otázku jim položil o dvacet minut později a pak ještě dvě hodiny po zhlédnutí filmu. A výsledek? Osoby, které neplakaly, měly před zhlédnutím i po zhlédnutí filmů stejnou náladu, a ti, kdo propukli v slzy, uváděli, že se cítí mnohem lépe.

(zdroj: ČTK)

VÝZKUM: 20 věcí, které vás udělají OPRAVDU šťastnými

VÝZKUM: Ženy mají méně volného času než muži, zabírá ho péče o domácnost

Životní styl - další články

Doporučujeme