Za kelímky v autech vděčíme jedné ženě z USA a moc horké kávě od McDonald´s

3. prosince 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

V dnešní době je obtížné najít auto, které by ve středové konzoli nebo ve sklopné opěrce palubní desky nemělo držák na kelímky, ve kterém můžete nechat teplý nápoj nebo lahev na vodu. Tahle vymoženost ale nebyla vždycky, a pokud chceme dohledat původ, musíme do USA. Informaci přinesl web CNN Prima.

Původ praktických odkládacích ploch v autech je spjat s drive-thru v USA. Právě zde byli výrobci, kteří chtěli, aby se tato věc v autech začala objevovat. První restaurace svého druhu, kde zákazníci nemuseli vystupovat z auta, aby dostali své jídlo, vznikla v Texasu v roce 1921. Auta ale projížděla přímo jejím interiérem.

Od 30. let 20. století se restaurace, kdy si jídlo objednávali řidiči z aut, stala hitem, který byl ale spojen s rozmachem těchto restaurací rychlého občerstvení. V tu dobu se začala množit i autokina. Paradoxně až v 80. letech začali výrobci vytvářet prostor, do kterého by se skvěle vešla plechovka. Událostí, která ale do aut přidala i držáky na kelímky, byl spor důchodkyně Stelly Liebeck z Albuquerque proti fastfoodovému gigantu McDonald’s.

Ta si v roce 1992 objednala v Novém Mexiku kávu u okénka. Seděla na sedadle spolujezdce, které u sebe držák na nápoje nemělo. Paní Stella si chtěla kávu za jízdy ochutit cukrem a dala si kelímek mezi nohy. Auto ale nečekaně přibrzdilo a káva se jí rozlila na nohy v oblasti pánve. Způsobila jí popáleniny třetího stupně na šesti procentech těla.

Paní Stella Libeck byla v nemocnici osm dní, kde podstoupila transplantaci kůže, po níž následovaly další dva roky lékařské léčby. Zákaznice chtěla přinutit restauraci, aby jí zaplatila léčebné výlohy, ale McDonald´s jí dal mnohem nižší kompenzaci, než očekávala. Žena se tedy obrátila na soud se žalobou, kterou mnozí považovali za předem prohranou.

Přesto dostala v roce 1994 kompenzaci ve výši 2,86 milionu dolarů. I přesto výrobce vozu Ford, který nemusel ženě nic platit, začal do aut přidávat držák na kelímek. A od té doby neexistuje žádný americký výrobce, který by to nedělal.


Životní styl - další články

Doporučujeme