Žabky nebo tenisky? V čem řídit, abyste dorazili šťastně domů a nikoho neohrozili?

28. července 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shuttertock)

Sandálky, žabky, pantoflíčky, lodičky. Tahle obuv je na léto naprosto ideální, ale není dobrý nápad usedat v ní za volant. Zvyšuje se tím riziko dopravní nehody. Jakou obuv tedy nosit na řízení v létě? Odpovídá magazín iDnes.cz.

Bosé nohy na pedály nepatří. Je to sice trochu smutné, že si nemůžeme sednout za volant jen v bikinách a s holými chodidly, zapnout rádio a naplno si prozpěvovat letní hity. Ale pokud nechceme, abychom si léto zkazili zbytečnou nehodou, je lepší používat kvalitní obuv. „Český zákon řidičům s výjimkou profesionálů nenařizuje, v čem mají řídit. Obecně ale platí, že řidiči a řidičky by měli volit obuv, která je bezpečná,“ říká expert na bezpečnost Roman Budský.

Nejhorší je sednout si za volant na boso. „I kdy se zdá tato varianta příjemná, bezpečná rozhodně není. Pedál na chodidlo tlačí, cítíme nepříjemné pocity. Při potřebě náhlého brzdění se může stát, že řidička pedál naplno nepoužije. Nedošlápne, aby jí chodidlo nebolelo,“ říká expert. Přijít může také pozdní reakce nebo jen malá. Právě tyto momenty mohou rozhodnout o nehodě.

View this post on Instagram

A post shared by Ayleen🦋 (@ayleen_lnd)

Ženy by měly vyzout i lodičky. Přestože mnoho dam jízdu v nich ovládá, je to stejně špatný nápad jako řídit bosá. Většina těchto bot má tenkou podrážku a kontakt s pedály je akorát, ale noha na podpatku není stabilní v kotníku a v sedě za volantem se může zvrtnout. Když tenká jehla narazí o texturu gumového koberečku, budete v úzkých. „Prodlouží se brzdná dráha a řízení bude cukavé,“ dodává expert.

Volné sandálky, nazouváky nebo žabky také nejsou ideální obuví. Pata se pohybuje, noha lítá, kam chce. „Zpocené nohy a žabky s volnými gumovými páskami, které se pružně roztahují a pak nedrží na noze. To je velká šance, že v tu nejméně vhodnou dobu noha v žabce sklouzne z brzdového pedálu. My je na několika momentů neovládáme a nehoda je tady,“ varuje Budský. Ideální je si v horku vzít tenisky, baleríny nebo mokasíny. Zkrátka nízké pevné boty s tenkou ohebnou podrážkou, která drží nohu pohromadě, umožňuje kotníku volný pohyb, drží patu na zemi a nevezme vám kontakt s pedály.

Tenisky s vysokou platformou nejsou ale dobrý nápad. „Je to podobné jako kdybyste si obuli těžké zimní boty nebo lyžáky. Ztrácíte kontakt s pedály a reakci vozu odhadujete jen ze své zkušenosti a se zpožděním,“ upozorňuje Budský. V létě to sice může být trochu otrava, přezouvat se z žabek do tenisek, ale za ten šťastný návrat domů to stojí.

Projekt Bezpečně na cestě se zaměřuje na všechny účastníky silničního provozu od malých dětí přes mladé řidiče až po seniory. Každá ze značek skupiny Active Radio se zaměří na jinou cílovou skupinu. Díky tomu bude kompletně pokryta populace od 3 let a více. Realizace projektu je financována z prostředků Fondu zábrany škod a to podle pravidel uveřejněných na stránkách www.fondzabranyskod.cz.


Životní styl - další články

Doporučujeme