Začala topná sezóna. Kolik stojí kominík a jak často ho zvát? RADY

18. října 2016·Životní styl·Redakce

Kominíci mají v těchto dnech napilno. Topná sezóna už začala a spousta lidí podcenila přípravu komínů a kotlů na zimu. Místo odkládání na další sezónu to raději napravte. 

Před topnou sezónou byste si měli nechat komín prohlédnout a také ho pravidelně čistit. Četnost čistění dokonce upravuje zákon.

Jak často čistit

U kotlů na tuhá paliva se čistí dvakrát ročně u sezónního provozu a třikrát ročně v případě celoročního provozu. Komíny od plynových kotlů stačí čistit jednou ročně a taky by měly projít kontrolou.

Kontrolovat se musí od spotřebiče, přes kouřovod, který vede do sopouchu až po celý komínový průduch. Tady je také důležité zkontrolovat průchodnost a pevné usazeniny. Ty by totiž mohly způsobit, že se jedovatý oxid uhelnatý nedostane ven a vrací se zpět, což může způsobit otravu.

Nejčastější neduhy

Starším komínům často vypadávají spáry a také se často potýkají s problémy, které způsobují dřevěné konstrukce připevněné přímo na komín. Dřevěná konstrukce by přitom měla být od komína vzdálená alespoň 5 cm. V takovém případě je nutné dřevěnou konstrukci odizolovat. 

Kominíkům začala sezóna

Pokud je váš komín tak starý, že už nejde vyčistit, může se chemicky vypálit nebo vyfrézovat. I na to je ale nutné zavolat kominíka. V takovém případě si ale chvíli počkáte. Kominíci teď mají práce nad hlavu a čekat musíte v rámci dnů až týdnů.

Pokud už topíte a na kontrolu jste zapomněli, pak kominíka zkontaktujte nejlépe hned a doufejte, že se na vás dostane co nejdřív. Zatímco kontrola komína stojí do pětistovky, revize může být i pětkrát dražší. Mějte na paměti, že ignorování kontrol a čištění je velkým riskem.

Životní styl - další články

Doporučujeme