Zachrání nás mléko ptakopyska? Je v něm látka, která může nahradit antibiotika

25. března 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Vědci objevili unikátní protein v mléku ptakopyska, který by mohl vyřešit problém s antibiotiky. Čím dál víc bakterií se totiž stává proti účinkům antibiotik odolnými a lékaři se dosud obávali důsledků v boji s nemocemi. Antibakteriální protein v mléce ptakopyska by tak mohl v budoucnosti zachránit životy.

Australští vědci z Deakin Univerzity a Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu zveřejnili objev, který by mohl výrazně přispět k vyřešení krize antibiotik. Během zkoumání mléka ptakopyska totiž zjistili, že obsahuje unikátní látku, která by se dala využít v lidské medicíně.

Ptakopysk podivný původem z Austrálie si své jméno rozhodně zaslouží. Patří do nevelkého řádu ptakořitných a je jedním z vejcorodých savců, takže klade vejce, ale vylíhnutá mláďata kojí mlékem. Ačkoli kojí, nemá však žádné bradavky. Místo nich má jen tzv. mléčná políčka, což jsou drobná místa, kde je mléko vytlačováno z mléčných žláz na povrch těla, jako při pocení.

Mláďata pak olizují svou matku a tímto způsobem získávají mléko. Tímto způsobem by se však na povrchu těla matky mohlo její mléko snadno kontaminovat bakteriemi a mláďata by mohla být ohrožena. Proto se díky evoluci v mléce tohoto výjimečného druhu vyvinuly přirozené antibakteriální složky, které mláďata ochraňují.

A právě ty by mohlo v budoucnosti využít i lidstvo. S klasickými antibiotiky, jak je známe dnes, totiž vědci do budoucna příliš nepočítají. Bakterie se vyvíjejí stejně, jako jakýkoli jiný organismus a naučily se dnes používaným antibiotikům odolávat. Hrozí proto, že by se mohly opět vrátit téměř vymýcené nemoci, a ty, které dnes vyležíme za týden doma, by se opět mohly stát fatálními. Nový objev by proto mohl pomoci zachránit lidské životy.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme