Zapomínáte, a zhoršuje se to? Je tu škola paměti.

10. října 2014·Životní styl·Redakce

Paměť je třeba cvičit. Když chodíte do školy, procvičujete ji automaticky. V dospělosti jsou na tom nejlíp herci a zpěváci, kteří se učí texty zpaměti. Začněte tím, že na nákup půjdete bez napsaného seznamu - pojedete z hlavy.

Základem je fantazie

Je dobré vytvářet si obrázky a symboly, než obyčejné biflování. Třeba u zadávání čísla  PIN u bankomatu  – udělejte si u každé ze čtyř číslic nějaký symbol a spojte to v obrázek.

Asociace a emoce

Jeden ze základních parametrů cvičení paměti je asociace, tedy propojování věcí. Čím víc emocí bude v daném příběhu (pláč, smích…) a pohyb, tím lepší pro zapamatování.

Systém spojování

Máte seznam věcí, které je potřeba koupit a chcete vsi ho zapamatovat. Vymyslete si na něj nějaký příběh. „Příklad – jdete koupit chleba, pomeranče a vodu. Představte si chleba, který kráčí a potká pomeranče a společně pijí vodu. Zní to absurdně, ale jakmile informace vložíme do příběhu, pamět na to lépe reaguje,“ řekl rádiu Frekvence 1 lektor a zakladatel takzvané školy paměti, Jakub Pok.

Paměťové cesty

„Když ráno vstanete, vytvořte si paměťovou cestu. Například postel – lampa – chodba. A na ty pamětové body jste  schopni navázat – asociovat nějakou věc. Třeba to, že první co musím udělat dopoledne je zajít k zubaři. Tak si třeba představím jak na té posteli nebo lampě jsou zuby a ujídají část té postele- to opravdu funguje,“ dodává  Pok.

Slovní puzzle

Zkuste hledat slova, vyplňovat křížovky nebo Sudoku. Postačí 15 až 20 minut.  Kromě posílení mozku se skvěle uvolníte.

Každý den se naučte něco nového

Například choďte na internetu na stránky Wikipedie, kde je spousta informací v časových osách.  Pročítejte vzdělávací časopisy a knihy, poslouchejte soutěžní pořady a hádejte tam, kde jsou kvízy. Druhý den si vzpomínejte na soutěžní otázky a správné odpovědi.  

Cvičení mozku vás nesmí nudit

Najděte si kreativního koníčka. Zkoušejte kreslit, malovat, vyšívat nebo dělat jiné ruční práce. Skládejte básně, napište povídku. Zaveďte si deníček, do kterého denně připište vlastní heslo dne, nebo moudro, které vás napadlo.

Mozek si hned otestujte

Když se dozvíte novou informaci, hned si ji zkuste zapamatovat a vyzkoušejte se. Stačí obyčejné telefonní číslo nebo adresu. Tyto drobné tréninkové aktivity můžete dělat i během plnění vašich každodenních úkolů.

Meditujte

Denně  10 minut meditujte. Nemusíte se přitom lámat do složitých pozic nebo doporučeného sedu. Stačí se na tichém místě pohodlně uvelebit, zavřít oči a užívat si pár minut prostého nicnedělání.

Škola paměti

Dalším způsobem, jak trénovat pamět je navštěvování Školy paměti. Nedávno vznikl i portál pro trénování paměti www.trenujpamet.cz.

Životní styl - další články

Doporučujeme