Zatím se nedá říct, jaké budou Vánoce. Nevypadá to ale, že by nás čekala typická ladovská zima

21. listopadu 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ondra Kubala a Dagmar Honsová. (Zdroj: Frekvence 1)

Na začátku listopadu jsme si užívali ještě příjemné podzimní sluníčko a o víkendu už jsme vytahovali zimní bundy a šály a halili se do nich, protože nás překvapil první sníh. Jak to bude do konce listopadu a dá se už říct, jaké budou Vánoce? Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Bahno, déšť, tma. To je typické listopadové počasí. Ale není to jen o tom, listopad může být i plný sluníčka a na horách mohou padat i teplotní rekordy. A padly i tentokrát, přesněji o víkendu 12. a 13. listopadu. „Díky inverznímu charakteru počasí a tomu, že se k nám dostal teplý vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry. V sobotu stoupaly teploty až k 15°C, na Milešovce bylo 15,6°C, tudíž byl překonán teplotní rekord z roku 1977. Listopadové rekordy jsou opět způsobeny teplým vzduchem z vyšších vrstev atmosféry, který sem přiletěl z Afriky. Dny se ale zkracují a slunečného svitu už není tolik, tak teploty nejsou zas tak vysoké,” vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová. V druhé polovině listopadu ale už moc tepla nebude. To jsme ostatně viděli i o víkendu, kdy Česko zasypal sníh.

Závěry klimatických změn také jasně potvrzují, že zima u nás je čím dál tím kratší. „Sněhové pokrývky v nižších polohách, ale i v horských oblastech moc nebude. Dostávám otázku, jaké budou letos Vánoce, ale zatím to nejde ani z dlouhodobých modelů říct. Vypadá to však, že ta pravá ladovská zima v nejbližších týdnech ještě nepřijde,” říká Honsová a připouští, že je možné, že zimy budou u nás jednou spíše o dešti a budou připomínat třeba zimy v italském Miláně. Dobrá zpráva je, že se začínáme zbavovat inverzního charakteru počasí, kdy vlekaři nemohou zasněžovat, protože teplota neklesne bod pod mrazu ani v nočních minimech.

Podle indexu ospalosti jsme nejvíce unavení v pondělí a v pátek

První, kdo začal zkoumat meteorologické údaje pro “prostý lid” byli Japonci. „Lidé tam nemají čas zkoumat počasí a potřebují různé návody na to, jaké bude počasí a co si mají obléct ten daný den. Velmi tam tomu věří a vůbec nepřemýšleli nad tím, jestli k těmto předpokladům mají být skeptičtí nebo ne. Mají tam třeba index zamrzání auta, index kondice, indexy sportu nebo index znečištění prostředí,” vysvětluje Honsová, která sama má ráda index ospalosti nebo index pití kávy. Jednotlivé indexy se vypočítávají na základě jednotlivých meteorologických prvků a v každém indexu má meteorologický prvek svojí váhu. „Ať už jsou to teploty, vlhkost vzduchu, oblačnost, vítr nebo třeba rozdíly teplot za 24 hodin. Nejvíce unavení podle indexu ospalosti jsme v pondělí a v pátek.”

Podle pranostiky se říká, že pokud je svatá Kateřina na ledě, jsou Vánoce na blátě. „Musíme jít až do roku 1995, kdy se tato pranostika splnila. Od té doby nic. V posledních letech byly na Štědrý den daleko vyšší teplota než 25. 11 na svatou Kateřinu a málokdy je tento den pod bodem mrazu,” říká meteoroložka s tím, že tuhle pranostiku si můžeme škrtnout. S inverzním počasí se jen tak nerozloučíme, většinou končí až s březnem. „Nemám to ráda. Nikdy nevíte, kde a kdy se to protrhá a na základě toho jsou teploty všude úplně jiné,” uzavírá meteoroložka Dagmar Honsová. Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na Youradio Talk.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme