Zázraky se dějí! Jeskyňáři našli psa 150 metrů pod zemí. Jak se tam dostal, nikdo neví

17. srpna 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Když se po dvou měsících nevrátila třináctiletá fenka Abby domů, její majitelé už nedoufali, že by se někdy mohla vrátit. Jenže zázraky se dějí a tenhle případ je toho jasným důkazem. Abby totiž našli. 150 metrů pod zemí. Informaci uvedl server CNN.

Když amatérský jeskyňář Rick Haley vyrazil se zhruba třiceti lidmi 6. srpna do podzemního jeskynního komplexu Berome Moore, asi netušil, jaké překvapení ho tam čeká. Běžná výprava, která měla za cíl zmapovat další části rozsáhlých chodeb, se změnila v záchranářskou akci. Muž měl dohlížet na logistické záležitosti a byl i krizovým manažerem pro případ, že by se něco zvrtlo.

O psovi se dozvěděl, až když vylezl z jeskyně. „Jsem rád, že jste tady,“ obrátil se na něj další jeskyňář, který je zároveň šéfem místních hasičů. Následně mu vysvětlil, co skupinka turistů zahlédla v jeskyni. Jednalo se o živého, ale notně vyčerpaného psa. Haley je na záchranu z jeskyň vyškolený a se svým podobně zkušeným kolegou se vydali do podzemí.

Než se dostali na místo, nějakou dobu to trvalo. V hloubce 150 metrů narazili na zuboženou fenku. „Nevypadala zraněná, ale byla opravdu podvyživená. Byla jen kost a kůže a celá obalená bahnem,“ popsal Haley. Jeskyňáři zabalili psa do dek a vynesli ho na zem. Zvíře bylo ve špatné stavu, ale jakmile se dostalo na světlo, “naskočila jí jiskra v očích”.

Abby se brzy shledala i se svým majitelem, který uvedl, že se ztratila 6. června a on už nedoufal, že se opět shledají. Jak dlouho byla v jeskyni a jak se tam dostala, ale není jasné. Její zachránce si myslí, že honila veverku nebo mývala a dostala se pod zem. Deště a záplavy ji pak zahnaly hlouběji do jeskyně, odkud už se sama nedokázala dostat.


Životní styl - další články

Doporučujeme