Zdravě myslet, zdravě žít: Co dělat, abychom byli spokojení?

14. listopadu 2016·Zdravě myslet, zdravě žít·Redakce

Motivační pořad Zdravě myslet, zdravě žít vám pomáhá najít cestu i cíle. Každý se může mít skvěle. Nevěříte? Poslouchejte. V rádiu nás uslyšíte od pondělí do pátku v 10:50.

Jitka: Petro, aby byl člověk spokojený, které oblasti by měl mít ve svém životě v pořádku a kolik jich vlastně je?

Petra: Jitu, je to jak říkáš. Lidská spokojenost se skládá zhruba z 10 základních oblastí, do kterých patří zdraví. Já jako osobnost, práce, finance, volný čas, partnerský vztah, sexualita, děti/rodina, přátelé, bydlení.

Každý to má namixované trochu jinak a potřebuje něco jiného.

Jitka: Jééé, to já vím hned. Potřebuju auto, chatu, vysavač a dům u moře, jachtu…. vlastně nevím úplně přesně..smích.

Petra: No, to je právě ono. Člověk se za něčím řítí, neví přesně za čím a jestli to doopravdy potřebuje.

Jitka: Aha, a jak zjistím, co teda potřebuji?

Petra: Jednotlivé OLS si pojmenujeme, abychom si uvědomili, co je pro nás důležité a hlavně kde se nám nedostává nebo naopak.

Jitka: Takže nemůžu sedět zadkem na několika židlích?

Petra: Z profesní zkušenosti vím, že když má člověk někde nabito, na druhé straně je na mizině. Příklad, člověk maká, má dobrou práci a dost peněz, ale že žije sám, nemá čas na rodinu a bortí se mu osobní život. Některá oblast to vždycky odskáče! Je to jednoduchý přírodní zákon – polarita.

Jitka: Co radí PK?

Petra: Vyváženost. Mít zharomonizované všechny oblasti, které jsou pro naši spokojenost důležité. A k tomu člověk potřebuje mít srovnané priority a dobře nastavené cíle.

Jitka: Hmm, cíle, ty vlastní už dobře znám. Třeba to, že nás tady dnes slyšíte, byl jeden z cílů. A cíle jsou velmi důležité! Proč, to si povíme v některém z dalších ZMZŽ.

 

Poslechněte si

Zdravě myslet, zdravě žít - další články

Doporučujeme