Zdravě myslet, zdravě žít: Emoční hlad jídlem nezaženete!

10. listopadu 2016·Zdravě myslet, zdravě žít·Redakce

Motivační pořad Zdravě myslet, zdravě žít vám pomáhá najít cestu i cíle. Každý se může mít skvěle. Nevěříte? Poslouchejte. V rádiu nás uslyšíte od pondělí do soboty v 11:40.

Jitka: Už jste se s tím možná setkali – emoční hlad! Že nevíte co to je? Petra vysvětlí.

Petra: Pojem emoční hlad v historii nenajdeš! Je to terminus technikus 21.století. Jídlo je jednou z berliček, které požíváme v současné hektické době místo antidepresiv. Bohužel, v některých případech vedle antidepresiv!

Jitka: Kdy se emoční hlad projevuje?

Petra: Děje se tak zejména v momentech citové nouze, když v mozku naskočí emoční rovnice – „ Nikdo mě nemá rád. „Už zase mě ubližují.“ „Ponížil mě.“ „Stejně se mnou nezůstane.

Jitka: Máš s tím spoustu zkušeností z praxe…

Petra: Měla jsme jednu klientku, která sbírala sílu odejít od manžela. Ubližoval jí a vydíral psychicky. Jeho oblíbený mučící nástroj byl: „ Kam bys tak chtěla jít? Podívej se na sebe. Kdo by tě chtěl“! Ona vždy rezignovala.

Jitka: Víš co, divím se, že jí to nezvedlo ze židle? Čím to?

Petra: Kapitulovala. Nebyla dostatečně silná. Hluboce zraňoval její ego a ona uvěřila, že je skutečně nemožná. Radši s ním zůstala.

Jitka: To je sebepoškozování!

Petra: No a o to právě jde. Její reakce byla – stažení se zpátky, pochod k lednici a snězení všeho, co bylo k dispozici. Míchala sladké, slané, pálivé, hořké, kyselé. Libé pocity a uspokojení hledala v jídle. Dobrá zpráva je, že dnes už je jinde!

Jitka: To je super! Jak to dokázala? Je nějaká rada, pomoc?

Petra: Ano, zmapovat situace kdy si jídlem vědomě či nevědomě ubližujeme! Zkuste si zapisovat, kdy na vás jdou nutkavé pocity něco smlsnout. Co se děje? Co tomu předchází?

A hlavně, opravdu v životě potřebuji lidi, kteří zraňují?

Jitka: Funguje to! Sledujte další zajímavosti v pořadu Zdravě myslet, zdravě žít na F1.

NA SLYŠENOU.

www.drstanek.cz

Poslechněte si

Zdravě myslet, zdravě žít - další články

Doporučujeme