10 zajímavostí Karlova mostu: Jeho stavbu provázela řada legend. A jak je to s přidáváním vajec do malty?

9. července 2017·Zprávy·Redakce

Před 660 lety byl položen základní kámen dnešního Karlova mostu, podle legendy císařem Karlem IV. Datum a čas byl vybrán záměrně, šlo o posloupnost lichých číslic, která měla být podle numerologie šťastná. Kámen byl položen v roce 1357, 9. 7. v 5:31. Jedna z nejznámějších českých památek je opředena řadou zajímavostí, ale i legend.

1. Kámen byl položen v roce 1357, 9. 7. v 5:31. Kromě posloupnosti čísel bylo datum vybrané také s ohledem na polohu planet. Všechny tehdy známé planety byly nad obzorem a Slunce, Merkur a Saturn stály ve vzájemné konjunkci. Slunce se nacházelo v ascendentu znamení Lva, tedy heraldického symbolu Království českého.

2. Most je také astronomicky propojený s Pražským hradem a katedrálou svatého Víta. V době letního Slunovratu při pohledu ze Staroměstské mostecké věže zapadá Slunce za svatovítskou katedrálou.

3. Stavba mostu je spojena také se svatováclavskou legendou. Po zavraždění svatého Václava bylo jeho tělo převáženo přes řeku. Koně ale podle pověsti nechtěli přes rozbouřenou řeknu přejít, lidé se proto modlili o zásah k zesnulému knížeti. Voda se uklidnila a koně přešli. V tom místě, kde se zastavili, nechali pak Pražané vztyčit dřevěný sloup s obrázkem svatého Václava. Právě na tomto místě by měl ležet základní kámen mostu.

4. Na místě stavby kamenného mostu stál původně most Juditin.

5. Karlův most je 515,76 metrů dlouhý a 9,40-9,50 m široký.

6. Do malty, která se použila na stavbu, se podle legendy přidávala pro větší pevnost vajíčka. Jenže podle analýzy z roku 2010 se do malty vajíčka nepřidávala, našly se však stopy vína a mléka.

7. Uprostřed mostu byl ve středověku domek, kde se po podepsání vestfálského míru konala jednání o ukončení švédského obléhání Prahy.

8. Karlův most se stavěl 45 let.

9. V červenci 1432 poškodila most povodeň. Oprava trvala 71 let.

10. Po Karlově mostě vedla tramvajová trať, ale po třech letech byla z důvodu poškozování mostu zrušena.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme