8 rad, jak děti naučit hospodařit s penězi!

13. dubna 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Štěpánka Štrougalová z klubu Juklík rádiu Frekvence 1 svěřila osm rad, jak děti naučit hospodařit s penězi. Přečtěte si je!

1. Pokladnička

Určitě ji dětem pořiďte. Pro starší děti není nad tradiční keramické prasátko, kdy penízky dostanete na světlo boží opravdu jenom kladívkem. To se pak dá krásně šetřit. Menší děti často potřebují do pokladničky nakukovat a přepočítávat. V tomto věku se hodí pokladnička s klíčkem.

2. Peněženka

Její výběr je důležitý. Bude efektivnější, když si ji dítě vybere samo. První dětská peněženka musí mít kapsičku na zip. Nebo se většina penízků rozkutálí dřív, než se stihnou utratit. Také u peněženky, stejně jako u kasičky, platí, že by měla mít své předem domluvené místo. Není úplně ideální, když peněženku najde sousedův chlapeček v dětském pokojíčku a krabici plné autíček.

3. Spoření musí mít důvod

Aby mělo spoření nějaký smysl, určitě věnujte prostor debatě na téma „Co se za našetřené penízky koupí, pořídí“. Dle věku dítěte to může být návštěva cukrárny s dvojitou porcí zmrzliny, hračka, lístky do kina kdy dítě pozve rodiče, příspěvek na novou přilbu, kolo, lyže…

4. Představa o penězích

Nestačí říct, vidíš, už máš 327 korun. Je potřeba vysvětlovat: „Máš tolik penízků, že by sis mohl koupit dvě vstupenky do ZOO.“ Můžete dát dětem i 10 korun do pokladničky a na papírek mu napsat, co všechno si může za desetikorunu pořídit.

5. Kapesné ano či ne?

Odborníci jsou za jedno. Kapesné rozhodně ANO. Nástup do školy je právě tím ideálním obdobím. Výše kapesného záleží vždy na individuálních možnostech a domluvě. „Ale když už se na kapesném dohodnete, dodržujte termín a výši! Jděte příkladem, že máte o toku peněz přehled a nedovolte, aby vám dítě připomínalo, že už je to druhý týden, co kapesné nedostalo!

6. Když už kapesné, tak…

Nikdy, opravdu nikdy nepoužívejte příděl či nepříděl kapesného, jako výchovný prostředek. Pokud dítě chcete naučit hospodařit, nemůže se do této tématiky ještě proplétat vaše představa ideálního chování. Pokud máte s dítětem nějaké neshody, najděte jiné řešení než „sáhnutí na kapesné“.

7. Šetřete společně

Věřte, že děti tato společná hra bude opravdu bavit. A zkuste najít společný cíl, na který by se těšila celá rodina. Třeba velký pingpongový stůl, večeře ve vysněné restauraci, návštěva aquaparku, stolní hokej, příspěvek na výlety na dovolené.

8. Více sourozenců v rodině

Pokud už je dítě školák a domluvíte se s ním na kapesném, automaticky ho nedávejte mladšímu dítěti. Vysvětlete mu, že i on do věku kapesného doroste. To, že nedostává kapesné, ale neznamená, že nemůže mít svoji pokladničku. Každá babička i dědeček drobnou minci do kasičky rádi dají.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme