Aktivita klíšťat je v plném proudu! Největší výskyt klíšťové encefalitidy je na Českobudějovicku

25. července 2017·Zprávy·Redakce

shutterstock

Jihočeští hygienici v posledním týdnu evidovali 12 nových případů klíšťové encefalitidy. Letos jich v regionu zaznamenali 31, což je o jeden případ méně než loni ve stejnou dobu. Největší výskyt klíšťové encefalitidy je zatím na Českobudějovicku. V tomto okrese se letos objevilo sedm případů. Novinářům to řekla ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

“Zdá se, že aktivita klíšťat je nyní v plném proudu. Podporuje ji především teplé a vlhké počasí. Vyzýváme proto občany k obezřetnosti a opatrnosti při rekreaci a pobytu v přírodě,” uvedla Kotrbová. Dodala, že riziko nehrozí pouze v lesích nebo na loukách ve venkovském prostředí. “Výskyt klíšťat je zaznamenán i v příměstských parcích stejně tak jako ve výškách nad 750 metrů, tedy ve vyšší partiích Šumavy či Novohradských ho. Turisté, rybáři, houbaři či děti na letních táborech by měli věnovat pozornost správnému oblečení a obutí. Po pobytu v přírodě se pak převléknout, a pokud je to možné, i osprchovat se,” uvedla.

Hygienici letos evidovali 67 případů lymeské boreliózy. I toto onemocnění se vyskytuje přibližně ve stejné míře jako loni v tuto dobu. Nejmasivněji se klíšťová encefalitida objevila v roce 2011. Tehdy bylo v Jihočeském kraji 170 případů.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky – únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme