AKTUALIZUJEME: Policie údajně zadržela jednoho z útočníků z bruselského letiště!

23. března 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Na teroristických útocích v Bruselu se podíleli mimo jiné i bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi. Na tiskové konferenci to dnes prohlásil belgický federální prokurátor Fréderic Van Leeuw s tím, že Khalid se odpálil v metru a Brahim na letišti.

Řekl také, vyšetřovatelé stále pracují na identifikaci dalších dvou útočníků z letiště a že jeden z nich je na útěku. Tím by podle dřívějších zpráv médií mohl být radikál Najim Laachraoui, o němž bruselský deník La Dernière Heure chybně informoval, že byl dnes dopaden.

Dosud se mělo za to, že na záběrech trojice útočníků z letištních kamer jsou zřejmě bratři El Bakraouiové a Laachraoui. Prokurátor ale řekl, že identifikován byl jen jeden z trojice, a to právě Brahim, který je znám i jako Ibrahim.

Vyšetřovatelé podle Van Leeuwa při raziích našli v kontejneru na odpadky v bruselské čtvrti Schaerbeek počítač, ve kterém byla Brahimova poslední vůle. V ní uvádí, že se již necítí v bezpečí a že nemá důvod dál žít.

Prokuratura se domnívá, že na útěku je více lidí, kteří se podíleli na atentátech. Jedním z nich je i čtyřiadvacetiletý Laachraoui, který je údajně belgický občan narozený v Bruselu. Policie již dříve oznámila, že jeho DNA byla nalezena na několika pásech s výbušninami při listopadových útocích v Paříži, při kterých zahynulo 130 lidí a ke kterým se stejně jako nyní přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Laachraoui podle médií odcestoval do Sýrie v únoru 2013 a po návratu do Evropy používal falešné jméno Soufiane Kayal. Doklady na toto jméno se prokázal i loni v září, když cestoval s nyní již zadrženým Salahem Abdeslamem do Maďarska.

Oba zmíněné bratry podle RTBF policie znala kvůli jejich kriminální minulosti, ale až dosud nebyli spojováni s terorismem. Naopak Laachraoui byl považován za islámského radikála, který v minulosti navštívil Sýrii.

Khalid pod falešným jménem pronajal byt v bruselské čtvrti Forest, kde policie při razii minulý týden zastřelila ozbrojeného muže, kterého později úřady identifikovaly jako Alžířana Mohameda Ben Caïda.

Vyšetřovatelé nalezli na místě vlajku Islámského státu, útočnou pušku, roznětky a otisky prstů Salaha Abdeslama, považovaného za jednoho z hlavních strůjců loňských listopadových atentátů v Paříži, který byl zatčen o tři dny později.

Belgická policie se podle listu The Telegraph domnívá, že trojice útočníků na letiště přijela ve třech vozech – v taxíku, Renaultu Clio a v černém Audi S4. Krátce po výbuších svědci viděli odjíždět audi se třemi či čtyřmi lidmi a poznamenali si číslo registrační značky vozu. Policejní vyšetřování údajně ukázalo, že audi odkazuje na jistého 22letého Turka z nizozemské provincie Limburg, který je v hledáčku tajných služeb od loňského dubna, kdy s několika lidmi odcestoval do Saúdské Arábie.

Jedna z možných vyšetřovatelských teorií podle The Telegraph považuje skupinu z audi za takzvané druhé komando, které provedlo ve stanici metra další teroristický útok.

Belgie se vzpamatovává z úterních teroristických útoků! Na letišti vraždili bratři

Dnešní tisk: Evropa selhává v boji s džihádisty na svém území!

Zprávy - další články

Doporučujeme