Alena Schillerová: Kdyby nouzový stav neprošel, tak by to byl velký risk se zdravím a životy lidí

10. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). (Foto: ČTK)

Vláda chystá nový kompenzační bonus pro podnikatele. Podmínky se upraví tak, aby na kompenzace dosáhlo více drobných podnikatelů. Jak to bude vypadat a dostane vláda od Sněmovny podporu pro prodloužení nouzového stavu? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřila ministryně financí Alena Schillerová.

“Na novele pracujeme. Chci ji ve čtvrtek předložit na vládě. Už teď můžu říct, že kompenzační bonus zůstane svým charakterem tak, jak byl koncipovaný už od jara,” popisuje ministryně financí Alena Schillerová. Na novou podporu dosáhnou osoby OSVČ, žinostníci, společníci malých s.r.o. a dohodáři.“Pomůže to hlavně těm, kteří museli kvůli vládním restrikcím zavřít nebo je jejich činnost navázaná na ty zakázané provozovny,” doplnila.

Místo 500 korun se bude vyplácet tisíc korun za den. Počítá se i s drobnými změnami. “Místo propadu 80 % tam bude 50 % a upravíme to tak, aby na to dosáhlo, co největší množství lidí,”říká ministryně. Nový bonus, jakmile jej vláda schválí, bude možné čerpat od 1. února 2021. “Budeme tak mít jen jeden plošný program, kompenzační bonus a program Antivirus,”dodává Schillerová.

Také se chystá ještě tzv. záchytný program, kde bude možné získat 500 korun na den.”Ten bude pro ty, které nedokážeme domyslet, a tím sítem dvou zásadních programů by propadli,” uvádí. Podle předběžných odhadů by všechny podpory měly stát vyjít přibližně na 12 miliard měsičně.

Podle Aleny Schillerové na jarní kompemzační bonus dosáhli téměř všichni. “Myslím si, že jsme zatím všechno dotáhli, co jsme řekli,” doplnila.

Nouzový stav

Ministryně věří, že se vládě nouzový stav podaří prodloužit. “Jednoduché to nebude. Jednání budou dlouhá a tvrdá, ale věřím v to, že se někdo z opozice najde, kdo nouzový stav podpoří, protože si skutečně neumíme představit, že by nepokračoval,”popisuje.

“Kdyby nouzový stav neprošel, tak by to byl velký risk se zdravím a životy lidí,”  doplnila Schillerová. Po prodloužení budou muset poslanci podle ministryně zapracovat okamžitě na nějakém pandemickém zákonu.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme