Alena Schillerová: Patříme na špičku zemí, které nejvíce testují. Logicky pak máme vyšší počet nakažených

7. prosince 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Alena Schillerová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu rádia Frekvence 1 byla ministryně financí v demisi a vicepremiérka České republiky Alena Schillerová.

Pro koho bude očkování povinné

Tento týden má Adam Vojtěch vydat vyhlášku, kterou zavede povinné očkování v Česku, proti čemuž se staví anticovid tým Petra Fialy. “Především bych chtěla říct, že je to kompetence ministra zdravotnictví, diskutoval o tom s vládou, která mu předkládala své připomínky a konzultoval to s odborníky… je to velké téma. Situace není dobrá ani u nás, ani v okolních zemích. Někde k očkování přistupují mnohem razantněji a chtějí zavést povinné očkování pro všechny bez rozdílu. U nás se povinné očkování týká pouze vybraných skupin… Ozbrojené sbory, policisté, hasiči, dobrovolní hasiči, celníci, vojáci, strážníci a osoby starší šedesáti let, samozřejmě kromě těch, kteří se očkovat nemohou ze zdravotních důvodů.” vysvětluje postup ministra zdravotnictví vicepremiérka Alena Schillerová.

Od kdy tedy bude toto nařízení platné, a kdo všechno ho bude muset schválit? “Jelikož se jedná o vyhlášku ministra zdravotnictví, projde klasickým legislativním kolečkem, příští týden se to podepíše s tím, že Adam Vojtěch navrhuje platnost od 1. března roku 2022. Anticovid tým neboli budoucí vláda, budoucí ministr zdravotnictví snad není proti celé této vyhlášce, ale pouze proti té části o osobách starších 60ti let. Alespoň takové jsou informace, které mám z médií,” říká ministryně financí v demisi.

Lockdown od tohoto týdne?

Od počátku minulého týdne se šíří zpráva, že by od pondělí měl nastat lockdown. Paní vicepremiérka měla v pátek aktuální informace potvrzené těsně před rozhovorem“Není to pravda. Tato informace se rozšířila neuvěřitelnou rychlostí. O ničem takovém se ani neuvažovalo a nic takového pan Vojtěch v pondělí vládě navrhovat nebude,” ujišťuje Schillerová.

Když vezmeme v úvahu, že vláda nutí lidi, aby se nechali očkovat, jak je tedy možné, že pak nebere zodpovědnost za případné následky?“Já nejsem lékař ani epidemiolog, takže mám na tuto otázku pouze laickou odpověď. Když jde člověk na očkování, lékaři se ho ptají na běžné záležitosti, jako jsou alergie, takže docházet by k tomu nemělo. Nejsem si ani vědoma, že by se jednalo o nějaký dramatický počet takových případů. Ale jak říkám, nejsem lékař,” odpověděla Alena Schillerová.

Vzhledem k zhoršování situace s covidem se všichni obávají toho, že během příštího týdne nastanou další proticovidová opatření“My patříme na špičku zemí, které nejvíce testují. Logicky tedy, když více testujete, máte vyšší počet nakažených. Informace o tom, že by v pondělí měla vláda zpřísňovat opatření, nemám,” říká ministryně financí.

Očkovaní se nemusí testovat

Častým a často diskutovaným postřehem je fakt, že očkovaní lidé nemají žádná omezení a nemusí se testovat, přesto, že se ví, že jsou stejnými přenašeči jako neočkovaní. ” Sice nejsem odborník, ale tyto dotazy klademe hygienikům nebo ministru zdravotnictví. Oni říkají, že když jste pozitivní, nevíte o tom a nemáte žádné příznaky, tak jste méně nakažlivý, než člověk který příznaky má. A navíc, pokud jste očkovaní, tak podle odborníků je průběh nemoci minimální a bezpříznakový, a tím pádem nálož viru ve vás je mnohem menší a vy jste mnohem méně rizikoví. To jsou slova hlavní hygieničky tak, jak já jsem jim porozuměla. Dnes je to tedy přesně tak, jak říká Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví, pandemie neočkovaných,” říká host Press klubu Frekvence 1 Alena Schillerová.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme