Aleš Michl: Kdo na hypotéku nemá, tak bude muset jít do menšího nebo do nájmu

20. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Aleš Michl (Foto: Frekvence 1)

Stát chce domácnostem do 3 megawatthodin odpustit poplatek za obnovitelné zdroje, jde maximálně o 1 500 korun, také odpustí DPH na energie. Jak se k tomu staví ekonom a člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Aleš Michl? Proč ceny energií jdou pořád nahoru a přestanou růst ceny nemovitostí? Je načase zavést v Česku euro? To Frekvenci 1 prozradil v Press klubu.

Pro lidi je odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje a DPH na energie podle ekonoma dobrá zpráva. “Horší zpráva to je pro státní rozpočet, více bych už lidem nedal,” uvedl v Press klubu Michl s tím, že se opět zvýší schodek rozpočtu. Chápu to politicky, je potřeba pomoci lidem, ale jako ekonom říkám už dost, protože ceny se prostě někdy hýbají nahoru, někdy dolů. Takže já bych pak byl na lidi drsnější, někdy je potřeba spolknout i to negativní v ekonomice,” dodal.

Neustálé zdražování

Neustálé zdražování je podle Michly důsledek toho, že jsme rok šli z jednoho extrému do druhého. “Byly lockdowny, odstávky, zavření závodů. Druhý extrém je totální dohánění výroby, toho, co se zanedbalo během covidu, čili velkopoptávka po surovinách, přepravě… a tím pádem ceny energií jdou drasticky nahoru,” popisuje a předpokládá, že inflace bude do půl roku přes 6 %. Přesto by podle ekonoma mohly do konce příštího roku energie trošičku zlevnit.

Také dodává, že lidé si nebudou muset drasticky utahovat opasky. “Když si udělám výpočet, kolik lidí mají naspořeno díky covidu a díky toho, že nemohli utrácet… Lidé mají na účtech v bankách našetřeno 480 miliard hotovosti, a to je možné použít například na ty dražší energie,” uvedl Michl a dodal, že by lidé neměli utrácet za blbosti, ale spíše spořit. “Za mě je dobré začít investovat, spořit kam, kdo chce.”

Růst cen nemovitostí

Mnoho lidí také pociťuje rapidní zražování nemovitostí, někteří mladí ani nedosáhnou na vlastní bydlení. Od května navrhuji, abychom zavedli jediné opatření, kterým můžeme trošičku zkrotit trh nemovitostí a to je, že kdo si chce vzít hypotéku na baráček, tak aby dal 20 % hotovosti ze svého, což by bylo další drsné opatření, které by zpřísnilo trh, ale zároveň by ukázalo, že vy musíte spořit a potom, až máte naspořeno, tak si koupíte baráček… je to drsné, ale je to kapitalismus,” popsal svoji představu Michl. Kdo na to nemá, tak bude muset jít do menšího baráčku, do menšího bytu nebo do nájmu,” doplnil.

Česko a euro

Podle ekonoma to není aktuální téma, kterým by se Česká republika měla zabývat. “Byl bych pro to nechat si korunu,” uvedl. “Podle mě se osvědčila koruna, pokud vláda rozhodne jinak, my jako ČNB zabezpečíme bezproblémový přechod,” dodal na závěr Press klubu člen bankovní rady ČNB Aleš Michl.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme