Alžběta II. uvítala Trumpa v Buckinghamském paláci

3. června 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: twitter.com/RoyalFamily

Britská královna Alžběta II. se v pondělí v Buckinghamském paláci sešla s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a s jeho manželkou Melanií. Setkání s hlavou britské monarchie a členy její rodiny bylo ceremoniálním začátkem Trumpovy státní návštěvy Spojeného království. Večer uspořádá královna na Trumpovu počest slavnostní banket.

Prezidentský vrtulník přistál na trávníku zahrady Buckinghamského paláce, kde hosty přivítali princ Charles a jeho manželka Camilla. Z balkonu paláce příletu přihlíželi Trumpova dcera Ivanka s manželem Jaredem Kushnerem. Prezidentský pár se pak odebral k přijetí u královny, která podle agentury Reuters Donalda a Melanii Trumpovy přivítala s úsměvem.

Alžběta II. pozvala amerického prezidenta k návštěvě už před dvěma lety, cesta ale byla odkládána kvůli jednáním o brexitu, ale i z obavy před protesty britské veřejnosti, jež by mohly návštěvu zkomplikovat. Prezident přijel do Spojeného království loni v červenci na pracovní návštěvu, cesta vyvolala bouřlivé demonstrace a veřejné protesty v řadě britských měst, na které prezident podrážděně reagoval.

Tentokrát jde o oficiální státní návštěvu se všemi náležitými poctami. V zahradě paláce nastoupila na počest prezidenta USA a jeho choti čestná stráž, královská garda vypálila u paláce a v londýnském Toweru salvu. Na programu je v pondělí i prohlídka výtvarných děl z královských uměleckých sbírek, která se vztahují k americkým dějinám.

Protokolárních akcí se podle britských médií odmítlo zúčastnit několik známých tváří z britské politické scény, jimž se nezamlouvá provokativní Trumpovo chování a neuctivý slovník. Bojkot šéfovi Bílého domu vyhlásil šéf labouristů Jeremy Corbyn, uvítání se neúčastní ani předseda liberálních demokratů Vince Cable nebo šéf dolní komory britského parlamentu, konzervativec John Bercow.

Trump před odletem do Británie nešetřil kritikou některých britských politiků, zejména starosty Londýna Sadiqa Khana. Těsně před přistáním na stanstedském letišti se na twitteru nicméně označil za “velkého přítele Spojeného království” a napsal, že se na návštěvu Londýna velmi těší.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme