Amazon má nového ředitele, Jeff Bezos se chce věnovat svým dalším firmám

6. července 2021·Zprávy·Barbora Turková

Jeff Bezos byl nejbhatším člověkem na Zemi. (Foto: Shutterstock)

Novým šéfem americké internetové společnosti Amazon se v pondělí stal Andy Jassy. Manažer je teprve druhým šéfem podniku, ve vedení střídá zakladatele společnosti Jeffa Bezose. Ten se rozhodl funkci opustit a zůstat jen výkonným předsedou správní rady.

Výměna na nejvyšší postu přišla v den, kdy firma oslavila 27 let od svého založení. Jeff Bezos firmu Amazon založil v roce 1994 a postupem času z ní vytvořil největší internetový obchod na světě. Tržní hodnota se vyšplhala na v přepočtu 36,8 bilionu korun a Bezos je podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem na světě. Jeho majetek činí v přepočtu 3,8 bilionu korun.

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Bezos se chce i nadále podílet na projektech Amazonu, ale také svým dalším firmám. Andy Jassy je ve firmě od roku 1997, kdy nastoupil jako marketingový manažer. Posledních 15 let vedl cloudovou divizi Amazonu AWS, o jejíž vznik se zasloužil a ze které učinil podnikání s ročním obratem 40 miliard USD.  Na novém šéfovi nyní bude, aby pokračoval v nových aktivitách Amazonu. Krom toho musí dodržet Bezosův slib, že se Amazon bude lépe starat o své zaměstnance.

Agentura Bloomberg upozornila, že není zatím jasné, co by Jassy mohl v křesle ředitele dělat jinak. Chce podporovat vynálezy a velké sázky, o svých prioritách ale veřejně zatím nemluvil. Po rozhovorech se současnými i bývalými kolegy, partnery i konkurenty je ale jasné, že bude stejně zarputilý jako Bezos.

Zprávy - další články

Doporučujeme