Amazon prodával vánoční ozdoby s obrázky z Osvětimi. Polský památník zahájil protiútok

3. prosince 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock; Amazon

Asi jen málokdo by si spojoval křesťanské svátky Vánoc s koncentračními tábory, ve kterých za druhé světové války zemřely miliony lidí, a to převážně Židů. I takoví lidé ale zřejmě žijí mezi námi. Na internetové platformě Amazon se totiž objevila nabídka vánočních ozdob s motivy Osvětimi. Osvětimský památník se rozhodl zasáhnout.

Polský Památník Osvětim se snaží seč může, aby připomínal a šířil osvětu o hrůzách druhé světové války a holokaustu. Na začátku prosince však jeho zaměstnance čekal pořádný šok, když vyšlo najevo, že Amazon bez uzardění prodává na svých stránkách vánoční ozdoby s motivy nechvalně proslulého koncentračního tábora.

“Prodávat ‘vánoční ozdoby’ s obrázky Osvětimi nám nepřipadá správné. Osvětim jako otvírák na lahve je značně znepokojující a je to neuctivé. Požádali jsme Amazon, aby ze svých stránek tyto produkty odstranil,”objevilo se na oficiálním twitterovém účtu Osvětimského památníku 1. prosince.

Ještě téhož dne pak přišla dobrá zpráva. “Vypadá to, že Amazon odstranil všechny ‘vánoční ozdoby’ s obrázky bývalého koncentračního tábora Osvětim. Děkujeme Vám všem, kteří jste nás podpořili,” objevilo se v neděli o něco později.

Tím to ale bohužel neskončilo. Ukázalo se, že podivné sváteční dekorace byly jen špička ledovce a podobných produktů se na webu ve skutečnosti prodává celá řada.

“Bohužel, s Amazonem ještě není po všem. Podložka pod myš s názvem ‘Masakr Osvětim Březinka smrt Židů’ je další znepokojivý online produkt. Nejsme si jistí, jestli by Jad Vašem (světové centrum památky zabitých při holokaustu v Jeruzalémě, pozn. red.) ocenil tuhle ‘vánoční ozdobu’ s nákladním vagónem používaným k přepravování Židů na smrt,” napsal památník na Twitter v pondělí 2. prosince.

Řada lidí podložku a další ozdoby nahlásila a tlačila na Amazon, aby produkty stáhl. O pouhý den později se ale objevil další. “Příběh pokračuje. Začíná nám připadat, že lidé se ujali práce, kterou by měl dělat někdo od Amazonu – ověřují produkty, které tam někdo nahraje. Tady je ‘Arbeit macht frei’ plážová osuška,” sdílel památník 3. prosince.

Zdá se, že boj s internetovými prodavači tak ještě zdaleka nekončí. Alespoň se však podařilo objevit podivný nový fenomén a dostat ze světově proslulé platformy některé zneklidňující produkty. A máslo na hlavě má i samotný Amazon, který sice tvrdí, že všichni prodejci musí splňovat přísné zásady, ale praxe zjevně místy dost pokulhává.

“Je to nechutné, že Amazon umožňuje prodávání těchhle ohavných předmětů na své platformě. Opravdu otřesné. Myslíte si, že jsme dosáhli nového dna a pak se stane něco takového,” vyjádřil se k záležitosti na Twitteru uživatel Damian a stovky lidí mu daly za pravdu.

“Včera jsem komentovala ty příšerné vánoční ‘dekorace’, které byly dostupné na Amazonu. Šokovalo mě, kolik lidí bránilo Amazon, protože ty položky byly nahrány třetí stranou. Hmmm, NE. Pardon, ale to nestačí. Amazon by měl monitorovat, co kdo nabízí,” myslí si Lee White.

“Nemá Amazon takové ty suprové technologie a umělou inteligenci, díky kterým má privilegium neplatit daně a vydělávat biliony? A jaké jsou výsledky?” rýpla si zase uživatelka s přezdívkou Modesty Blaise. Jestli současná kauza ovlivní budoucnost ve schvalování nabízených produktů zůstává nejasné.

Zprávy - další články

Doporučujeme