Andor Šándor: Tálibán nebude chtít, aby došlo k občanské válce

22. srpna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Andor Šándor (Foto: Frekvence 1)

Radikální islamistické hnutí Tálibán ovládlo Afghánistán. S tím začala i chaotická evakuace cizinců a Afghánců z kábulského letiště.  Tálibán sice opakovaně ujišťuje svět, že si přeje mír. Přesto ve čtvrtek jeho bojovníci tvrdě zasáhli na protitálibánské demonstraci, při které zemřelo několik osob. Jak situaci hodnotí český bezpečnostní expert a generál Andor Šándor. To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Situace má podle Šándora dvě dimenze. Jedna je neuvěřitelný rýchlý útok a vlastně obsazení téměř celého Afghánistánu. Což je jednoznačně důkazem toho, že Afghánská národní armáda odmítla bojovat. My jako západ jsme určitě řadu z nich vycvičili, vyzbrojili, ale jedno jsme jim nebyli schopni dát a to morálku, bojového ducha a ochotu položit život za zkorumpovanou vládu v Kábulu,” popisuje generál. Druhý problém si západní země způsobily samy. “Tou je nepříliš povedená evakuace. Spojené státy ústy ministra zahraničích věcí Blinkena se snaží říkat, že to není druhý Saigon (Ho Či Minovo město pozn. redakce). V zásadě to vypadá úplně stejně,” dodal.

Je to jasný signál do světa, že skupina bojovníků, vyzbrojená ručními zbraněmi na motorkách dokázala zatřást světovými velmocemi. “Je to povzbuzení pro různé islamisty po celém světě, včetně těch na území západního světa. Povedlo se to bojovníkům Tálibánu, tak proč by se to nepovedlo v malém kdekoli jinde,” řekl Šándor.

Podle bezpečnostního experta se bývalý americký prezident Donald Trump rozhodl správně. Pochopil to, co říkali už vojáci v roce 2017, že se to prostě nedá vyhrát. Pochopil, že to z hlediska ekonomického a všech dalších ukazatelů nemá smysl, a proto se rozhodl stáhnout,” uvedl. Dnes všichni kritizují Joe Bidena. “Já bych ho z toho nevinil, pokud ta armáda nebojuje, tak to může být za tři roky stejné. Za co bych ho kritizoval, byl ten trapný úprk, to je prostě něco. Kdy vlastně velmoc utíká pomalu se staženými kalhotami a to teda na obrazu Spojeným státům nějak nepřidá,” doplnil.

Přesto by měli být všichni v důvěřování Tálibánu opatrní. “Obavy jsou samozřejmě na místě, ale já bych nebyl úplně skeptický. Jsem lehce optimistický, že se můžeme dočkat lepšího Tálibánu. Znovu říkám, není rok 1994. Je rok 2021. Celá jedna generace Afghánců, především ve velkých městech, zažila úplně jiný život, jsou zde sociální sítě, zažila volnost a podobně. Tálibán také nebude chtít, aby došlo k občanské válce,” dodal na závěr Šándor.

Máme se v Evropě obávat velké migrační vlny?

Vše záleží na tom, jak bude Tálibán pokračovat s upevněním moci. Čím drakoničtější budou pořádky, tak můžeme očekávat větší migrační vlnu, včetně nebezpečí občanské války, protože ty ostatní jaksi nebudou nějak nadšeně koukat na to, že by byli nějakým brutálním způsobem Tálibánem podrobování,” řekl generál. Také dodal, že by se tímto tématem měla Evropská unie (EU) začít zabývat už teď a brát ohled na bezpečnost jednotlivých členských zemí. Přestavitelé EU by měli vyřešit problém ještě dřív, než ti lidé budou stát na hranicích, aby se dohodli, jak to vlastně celé budeme organizovat. Kdybychom tady měli zástupy statisíců lidí, tak abychom se s tím byli schopni poradit.”

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme