Hnutí ANO podpořilo Babiše na premiéra. Vyzývá k volbě Zemana

22. ledna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

(CTK Photo/Vit Simanek)

Předseda ANO Andrej Babiš je jediným kandidátem hnutí na předsedu příští vlády. V kandidátské pozici ho v pondělí večer jednomyslně potvrdil výbor hnutí. Po jednání stranického vedení to novinářům řekla místopředsedkyně hnutí Jaroslava Pokorná Jermanová. Možnost, že by se premiérem stal jiný představitel hnutí, připustil minulý týden Babiš. Ostatní strany jej v čele vlády odmítají kvůli jeho trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Babišova menšinová vláda nedostala minulý týden ve Sněmovně důvěru, ve středu se chystá prezidentovi předat demisi. Miloš Zeman už dřív řekl, že Babiše pověří sestavením kabinetu i podruhé.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že hnutí bude se stranami ve Sněmovně jednat o případné koalici či o podpoře menšinového kabinetu. V úterý v 08:00 se sejde se zástupci komunistů, ve středu ve 14:00 s ODS, poté i s dalšími stranami.

Hnutí ANO vyzvalo dále své členy, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali svůj hlas Miloši Zemanovi. Shodl se na tom výbor hnutí. Vedení ANO považuje nynější hlavu státu za zkušeného politika a ztotožňuje se s jeho postoji. Novinářům to po jednání stranického výboru řekl šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Hnutí v prvním kole volby žádné doporučení pro volbu nevydalo. Šéf ANO Andrej Babiš řekl, že on bude volit Zemana.

Babišova vláda minulý týden nedostala důvěru a tento týden předá prezidentovi demisi. Zeman už dřív řekl, že lídra ANO sestavením vlády pověří i podruhé. Na rozdíl od prvního pokusu po něm ale bude chtít zaručené hlasy aspoň 101 poslanců, kteří nový vládní tým podpoří.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme