Andrej Babiš: Bez povolení SÚKL a Ministerstva zdravotnictví Sputnikem V očkovat nebudeme

24. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Premiér Andrej Babiš (ANO). (Foto: ČTK/Kateřina Sulova)

Vláda bude dnes (ve středu) jednat s lídry opozice o podpoře prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. Hlasovat se o žádosti bude až v pátek. Jak situaci vidí předseda vlády Andrej Babiš? Jak jsme na tom s očkováním, a jaký názor má na vakcínu Sputnik V? K tomu se vyjádřil exkuzivně pro Frekvenci 1.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný má pro Sněmovnu připravenou prezentaci, kde by měl vysvětlit proč vláda požaduje prodloužení nouzového stavu. Podle premiéra je prodloužení klíčové. “Potřebujeme ho a je otázka, jak se k němu Sněmovna postaví. Nás to samozřejmě mrzí, my bychom si přáli, aby to skončilo co nejdříve. Byla by ale škoda, kdybychom ty klesající čísla nějakým způsobem pokazili,” dodal Babiš. Světlo na konci tunelu vidí v očkování, které podle něj postupuje celkem dobře.

Další vakcíny a očkování

O dalších vakcínách vláda nadále jedná. “Objednali jsme 24,6 milionů vakcín. To je pro 13 milionů občanů,” uvádí Babiš. Také dodal, že vyjednávat o množství dodávek je boj. “Všichni tvrdili, že se budou vakcíny rozdělovat podle počtu obyvatel, ale teď se zjistilo, že některé státy jich mají více než druzí,” doplnil. Ale očekává, že se EU vrátí k těm původním dohodám.

Očekávaná vakcína Johnson & Johnson v dubnu do Česka nakonec nedorazí. S ní nebude dodán ani CureVac a Novavax. “Ono se to všechno zpožďuje. Dostaneme Pfizer, Modernu a AstraZenecu, ale ta snížila počet dodávek, takže je to velká nejistota,” řekl premiér. Kampaň na očkování se spustí v momentě, kdy Česko bude mít dostatek vakcín. “Nadále jsou samozřejmě prioritou lidé 80+, 70+. Ve středu pouštíme chronické pacienty, kteří dostanou kód od svých ambulantních lékařů. Doočkováváme lékaře, učitele a doufám, že po Velikonocích spustíme očkování pro 65+, uvedl.

Důležité je také podle Babiše hojně využít lék bamlanivimab.“Tahle protilátka funguje. Všichni, kdo mají predispozice a mohli by skončit na jednotkách intenzivní péče, protože mají nadváhu, cukrovku, ischemickou chorobu, onkologické nemoci, tak by lék měli využít,”popisuje předseda vlády. Lék je plně hrazen pojišťovnou.“Kdyby lékaři bamlanivimab aplikovali těm, kdo mají ty predispozice, tak by lidech na JIP bylo podstatně méně. Ministertvo zdravotnictví to nedělá dostatečně, já jsem naštvaný, píšu jim dopisy a opakuji, žádejte látku u svého praktika,” dodal.

V poslední době se také neustále řeší vakcína Sputnik V, kterou očkuje Maďarsko a Slovensko si ji odsouhlasilo bez patřičných povolení. Bez povolení SÚKL a Ministerstva zdravotnictví určitě s touto vakcínou očkovat nebudeme, vyvrátil spekulace Babiš.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme