Andrej Babiš: Pandora Papers je složitá záležitost, které byste stejně nerozuměli

7. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Andrej Babiš (foto ČTK)

Dalším hostem předvolebního Press klubu Frekvence 1 byl premiér České republiky a lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Jaká je pravda o kauze Panama Papers? Proč se k ní premiér nechce dále vyjadřovat? Co hnutí ANO splnilo? S kým po volbách nehodlá spolupracovat? A co podle jeho slov hlásají Piráti?

Národní centrála proti organizovanému zločinu začala prověřovat zapojení Andreje Babiše do tzv. kauzy Pandora Papers. Ta říká, že v červenci roku 2009 pomocí francouzské právní kanceláře a panamské právní kanceláře, nechal anonymně založit několik firem, přes které proteklo asi  380 milionů korun, za které se nakoupily nemovitosti na francouzské Riviéře. Do kauzy je zapojeno asi 600 investigativních novinářů a desítky médií.

Pandora Papers je strašně složitá

“Stalo se to v roce 2009. To jsem ještě netušil, že půjdu do politiky a tento postup nám doporučila realitní kancelář. Řekli nám, že pokud si chceme tady koupit nemovitost, tak musíme postupovat takhle. Každá realitní kancelář ve Francii spolupracuje s advokáty. Je to naprosto standartní postup. Není to protizákonné. Samozřejmě jako politik nebo premiér bych to nikdy neudělal. Mě na tom štve to, že oni říkají, že ta transakce je podezřelá, a že jde o nějaké praní peněz, ale to je lež,” brání se premiér Andrej Babiš. On sám před lety řekl, že každý, kdo podniká v Panamě ví, že to není teritorium, kde se podniká transparentně.

Kde se vzaly vrácené peníze?

Kde se tedy vzaly ty stovky milionů, které se vrátili Andreji Babišovi na účet?“Firma, které vlastnila tu nemovitost, a která nepodnikala, si ty peníze půjčila v bance. Je to hodně složitá záležitost a je stará 12 let a já jí tady nechci řešit a nechci to komentovat. Pro mě je to účelová záležitost, kterou chtějí ovlivnit volby. Nechť to tedy policie prověří. Důležité je to, že žádnou nemovitost ve Francii nevlastním a k tomu, co se s těmi nemovitostmi stalo, se nechci vyjadřovat, říká premiér České republiky a dodává, že tímto se někdo snaží říct, že Babiš udělal něco špatně, i když neudělal, protože šlo o čistě zdaněné peníze v Čechách.

Proč volit hnutí ANO?

Podle předsedy by měli lidé volit hnutí ANO proto, protože vzniklo na základě korupce tradičních demokratických stran. “Korupce tady byla tak neúnosná, a když jsem byl já v první vládě, dal jsem do pořádku naše finance. Jsem první politik, který se k něčemu zavázal a taky to plnil. V červnu jsem napsal občanům dopis, kde jsem sepsal, co jsme všechno udělali, sepsal jsem knížku Sdílejte, než to zakážou, což je koncentrát toho, co jsem udělal jako premiér,” říká Andrej Babiš důvody, proč ho volit.

Spousta lidí však říká, že nesplnil v podstatě žádný ze slíbených bodů. “Já myslím, že lidi vidí, že jsme jim navýšili důchody o čtyři a půl tisíce, že jsme učitelům navýšili platy o 20 tisíc…” říká dál lídr hnutí ANO a dodává, že to důchodci oceňují. Dále říká, že nebýt covidu, byla by na tom Česká republika ještě líp, než je teď.

Hampl lže!

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl tvrdí, že i bez covidu by byl loňský rok s deficitem přes sto miliard korun. “Mojmír Hampl permanentně lže. Naposledy lhal v jednom rozhovoru, kdy říkal, že obsluha státního dluhu brzy bude sto miliard. To je normální sprostá lež. Schodek se snižuje. Dále ho budeme snižovat vyššími příjmy. Já jsem vyjednal v Evropě 978 miliard,” říká Andrej Babiš.

Piráti jsou sociopati

V kampani ANO je jedno z hesel “Chaty a chalupy migrantům”. Tím varují před určitými hrozbami. Otázka moderátora Čestmíra Strakatého je, zda pan premiér ví o někom, kdo má takovou věc v plánu.To ty Piráti. Člověk se nestačí divit. Pan Bartoš říkal  v roce 2009, že chce muslimskou Evropu, pak 2016 vítal migranty. To jsou všechno výkřiky Pirátského fóra, kteří chtějí naši kulturu rozvrátit. Pan Bartoš tomu nerozumí,” říká pan Babiš svůj názor. “Piráti jsou fanatici. Podívejte se, kolik je tam sociopatů, třeba Michálek nebo Dostál,” dodává.

Poslechněte si rozhovor: 


Zprávy - další články

Doporučujeme