Ani 15 let po útoku v New Yorku nedostali příbuzní obětí jejich osobní věci

11. září 2016·Zprávy·Redakce

Tisíce předmětů nalezených v troskách Světového obchodního střediska by mohly příbuzným obětí útoků z 11. září 2001 připomínat jejich nejbližší, kteří tu zemřeli. Jenže místo toho leží celých 15 uzavřeny v policejním depozitáři.

Při nejhorším teroristickém útoku v dějinách USA zahynulo přes 2700 lidí. V troskách po nich zbylo téměř 3500 předmětů, které stále zůstávají v policejním depozitáři.  Zapečetěné v průhledných plastových obalech jsou šperky, náramkové hodinky, klíče, peněženky či osobní věci z kanceláří. Všechny čekají na to, až se jejich vlastníky podaří identifikovat pomocí DNA, což je v některých případech téměř nemožné.

Někteří pozůstalí navrhli vytvořit fotografický registr těchto věcí zveřejněný na internetu, díky němuž by lidé mohli objevit hodinky či řetízek jejich blízkého. Vedení newyorské policie to však odmítá s tím, že by si na ně začali dělat neodůvodněný nárok podvodníci. Policie se snaží rodiny uklidnit tvrzením, že více než 80 procent všech předmětů, které byly nalezeny, se již dostalo do rukou pozůstalých.

Jenže lidé, jejichž bolest ani po 15 letech neodezněla, by chtěli více. Na klidu jim nepřidává fakt, že identifikace dosud posledního předmětu a jeho předání někomu z nich se uskutečnila před třemi lety. “Možná by někdo mohl něco poznat. Jak můžete o něco požádat, když vám to ani neukážou?…Už se o 11. září nestarají, je to pro ně událost z historie,” řekl advokát Bill Doyle, který přišel o syna Josepha.

15 let od zkázy Dvojčat: Podívejte se na nejsilnější fotky tragédie, která změnila svět

Zprávy - další články

Doporučujeme