ANKETA: Chcete kratší pracovní dobu? Až třetina firem by souhlasila

27. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Až třetina firem by podle průzkumu ČSOB pro deník Právo souhlasila se zavedením o půl hodiny kratší pracovní doby. Mezi výhody má patřit menší míra stresu zaměstnanců a v některých případech dokonce nárůst produktivity. Na pracovištích s hodinovým tarifem či měsíční mzdou by však podobné úpravy žádné větší změny pravděpodobně nezpůsobily.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo, kdyby se zákonná pracovní doba v Česku zkrátila? V současnosti jde o 8 hodin denně, 40 hodin týdně. Nový návrh odborů přichází s myšlenkou, že bychom místo osmihodinových směn pracovali jen sedm a půl.

„Reakce zástupců firem na odborářský návrh zkrácení zákonné pracovní doby jsou na první pohled možná až překvapivě benevolentní. Ostře proti je jen třetina dotázaných,“ vyjádřil se k průzkumu pro Právo hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

[totalpoll id=”249621″]

Zatímco až 37 % oslovených podnikatelů by s podobnou změnou nemělo problém, 54 % by bylo více či méně proti návrhu. 9 % se v době průzkumu nedovedlo vyjádřit. 58 % z oslovených podnikatelů je však přesvědčených, že kratší pracovní doba by v jejich podniku neměla prakticky žádný přínos.

Mezi následky, které nejčastěji figurovaly jako případné klady podobného rozhodnutí, patří například pokles stresu na pracovišti, větší spokojenost a odpočatost zaměstnanců, více volného času, zvýšení produktivity, efektivity a možnost nabírání nových pracovníků.

Názory se ovšem různí.  „Zaměstnanci tu půl hodinu denně nijak výrazně nepocítí. Mnohem větší přínos by bylo zkrácení páteční pracovní doby třeba o dvě hodiny. Tam by měli důvod se radovat,“ uvedl pro Právo například Libor Wurm, vedoucí společnosti Alfeko, která vyrábí lehké kovové konstrukce.

„Tam, kde je úkolový výdělek, by zkrácení pracovní doby mohlo vést ke zvýšení produktivity práce, ke zvýšení tlaku na hledání vnitřních rezerv v oblasti efektivity práce, zlepšení předvýrobní přípravy a plánování práce, odhalení dalších vnitřních rezerv, přísnějšímu dodržování plánů údržby a oprav apod. Tam, kde je stanoven hodinový tarif či stanovena měsíční mzda, ale žádný velký přínos této změny nevidím,“ vyjádřil svůj názor ředitel lindavské sklárny Lasvit Ajeto Jaroslav Turnhöfer.

Zprávy - další články

Doporučujeme