ANKETA: Podle průzkumu mezi lidmi je Babiš ve střetu zájmů. Souhlasíte?

3. května 2015·Zprávy·Redakce

Většina lidí v Česku si myslí, že Andrej Babiš je jako podnikatel a zároveň politik ve střetu zájmů a měl by se jedné ze svých rolí vzdát. V průzkumu pro Českou televizi (ČT) to zjistila agentura TNS Aisa.

Střet zájmů vidí u Babiše 52 procent lidí. Nejčastěji jsou to voliči pravicových stran ODS a TOP 09 a částečně také ČSSD, nejméně kritičtí byli voliči hnutí ANO. Devět procent lidí na otázku po Babišově možném střetu zájmů nedokázalo odpovědět.

Průzkum, kterého se na konci dubna zúčastnilo 1200 lidí, zjišťoval také názory lidí na možný střet zájmů v působení vlády. Střet zájmů v působení členů kabinetu spatřovaly dvě pětiny lidí a čtvrtina dotázaných o tom byla přesvědčena silně. 

Na údajný Babišův střet zájmů nyní poukazuje opozice mimo jiné v souvislosti se schvalováním novely zákona o spotřebních daních. Vláda do Sněmovny předložila novelu, která prodlužuje podporu biopaliv a současně zavádí jejich částečné zdanění. Babišův Agrofert přitom patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. 

Zprávy - další články

Doporučujeme