ANO: Zaměstnavatelé mají platit 1. až 11. den nemoci

21. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Při vládních vyjednáváních se sociálními demokraty, kteří trvají na zrušení takzvané karenční doby, hnutí ANO navrhne, aby zaměstnavatelé vypláceli nemocenskou od 1. do 11. dne nemoci. Lidé by tak za stejné náklady firem dostali peníze i za první dny stonání, nyní zaměstnavatelé proplácejí 4. až 14. den. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš novinářům řekl, že po uplynutí 11 dnů nemoci by na sebe náklady vzaly pojišťovny.

Vláda dnes návrh sociálních demokratů na zrušení neproplácených prvních tří dnů nemoci projednává. Vládní legislativci na základě stanovisek ministerstev doporučili, aby se k předloze o zrušení karenční doby postavila záporně. Podle vicepremiéra v demisi Richarda Brabce (ANO) je ale možné, že vzhledem k vládním vyjednáváním dá kabinet k normě neutrální stanovisko. Už dříve řekl, že v otázce zrušení karenční doby, což požadují ČSSD i KSČM, je ANO ochotno ke kompromisu, který připravuje.

Nyní nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy poskytuje od čtvrtého do 14. dne nemoci za pracovní dny zaměstnavatel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme