Apple po sedmi letech sesazen z trůnu! Microsoft je největší firmou na světě

12. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Největší firmou světa je Microsoft, který po sedmi letech sesadil z první pozice Apple. Tržní kapitalizace Microsoftu je 905 miliard USD a Apple 896 miliard. Dominanci amerických technologických firem na čele žebříčku ještě podtrhává umístění Amazonu, Alphabet a Facebooku v první šestce. Vklínit se mezi ně dokázala pouze na páté místo Berkshire Hathaway investora Warrena Buffetta. Vyplývá to z pondělního zveřejněného žebříčku PwC Global Top 100.

Souhrnná tržní kapitalizace stovky největších firem světa se v roce 2019 dostala na rekordní hodnotu 21 bilionů dolarů, což meziročně znamená pětiprocentní nárůst. Zároveň je to ale zpomalení proti předchozímu desetiprocentnímu růstu.

Většina ze stovky největších firem pochází z USA. Sídlo jich tam má celkem 54 a na celkové tržní kapitalizaci se podílí dokonce ze 63 procenty. Naopak ohodnocení evropských i čínských firem zastoupených v žebříčku se snížilo o pět respektive čtyři procenta. Poprvé se v žebříčku objevila firma ze Saudské Arábie a návrat zaznamenala i Indie, která má nyní mezi stovkou největších dokonce dvě firmy. Česká společnost v žebříčku není.

Dominanci Spojených států má na svědomí zejména rostoucí síla prvních čtyř umístěných hráčů, kteří každoročně zvyšují svůj náskok před zbytkem žebříčku,” uvedl expert z poradenského oddělení PwC ČR Antonín Koukolík. “To je způsobeno zejména jejich schopností inovovat a přinášet zákazníkům nové služby a produkty. Americké firmy dominují žebříčku dlouhodobě díky tradici akciových trhů a velikosti americké ekonomiky. Velikost a vyspělost národního trhu také usnadňuje přechod americké společnosti z lokální na globální úroveň. Určitě ale dále porostou v žebříčku i společnost z Číny jako například Alibaba,” dodal Koukolík.

Technologické firmy se postaraly o 27 procent celkové tržní kapitalizace žebříčku. Výrazný meziroční růst (o 15 procent) zaznamenaly největší firmy z oblasti zdravotnictví a telekomunikací. Naopak o tři procenta pokleslo ohodnocení firem z finančního sektoru.

Největší zhodnocení za posledních deset let zaznamenal Amazon, který je v očích burzovních investorů nyní o 843 miliard cennější. V relativním srovnání zvítězil Netflix, který se stihl zhodnotit o 6081 procent. Žebříček se za deset let obměnil téměř z poloviny, když se v něm udrželo 53 firem.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme