Apple výrazně sníží výrobu iPhone X. Zákazníky neláká kvůli vysoké ceně

3. února 2018·Zprávy·Redakce

iPhone X (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Americká společnost Apple se rozhodla snížit v prvním čtvrtletí výrobu chytrých telefonů iPhone X na 20 milionů z původně plánovaných 40 milionů. Důvodem je slabá poptávka, uvedl s odvoláním na své zdroje list The Wall Street Journal. Americké ministerstvo spravedlnosti a komise pro cenné papíry také podle agentury Bloomberg vyšetřují záležitost se slabými bateriemi, kvůli kterým se Apple rozhodl snížit výkon starších telefonů.

Společnost prý už snížila objednávky komponentů pro telefon iPhone X o 60 procent. Investoři přitom očekávali, že iPhone X letos povzbudí prodej všech typů telefonů Apple, k růstu příjmů podniku měla přispět i cena, která začínající na 1000 dolarech (20.400 Kč). To je zhruba 50 procent nad cenou předchozích modelů.

Někteří analytici poznamenávají, že zákazníci již přestávají věřit, že vlastnosti přístroje ospravedlňují jeho vysokou cenu. “Lidé Apple milují, ale všechno má své meze,” uvedl list.

Apple čelí několika žalobám, že podvedl zákazníky, když záměrně snižoval výkon některých starších telefonů. Apple však tvrdí, že důvodem je snížení spotřeby energie kvůli horšímu stavu baterie a že zpomalování telefonů má prodloužit jejich životnost. Úřady v USA vyšetřují, zda společnost ohledně výkonu starších telefonů neklamala investory.

Zdroj: ČTK / F1

Zprávy - další články

Doporučujeme