Babiš a Hamáček dorazili do Lán na jednání se Zemanem

4. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Jiří Ovčáček / Twitter

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček dorazili na zámek do Lán na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš má v úmyslu pokusit se přesvědčit Zemana, aby po více než měsíci vyhověl jeho návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Sociální demokracie chce, aby jej nahradil místopředseda strany Michal Šmarda. Odvoláním Staňka ČSSD podmiňuje své setrvání v menšinové vládě s hnutím ANO.

Staněk podal v polovině května demisi, Zeman ji však odmítl přijmout. Prezident dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády. Část ústavních právníků označila Zemanovo otálení za protiústavní. Babiš chce Zemana přesvědčit, že i když má prezident jiné názory na Staňka a Šmardu než ČSSD, měl by jeho návrhu vyhovět.

Hamáček považuje dnešní jednání za zásadní pro další vývoj kabinetu. V pondělí zopakoval, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o tom, kdo bude jejím ministrem, nemá smysl být ve vládě.

Schůzka se původně měla uskutečnit v úterý v 17:00 a poté v 20:00, oba termíny ale byly zrušeny kvůli mimořádnému zasedání Evropské rady v Bruselu, na kterém byl Babiš. Summit EU se protáhl od neděle do úterního večera.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme