Babiš: Česká republika musí připravit strategii na další roky, obyvatelstvo se zřejmě bude muset přeočkovat

9. dubna 2021·Zprávy·Barbora Turková·ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Petr Arenberger (Foto: ČTK)

Česká republika bude potřebovat strategii očkování na následující roky. Důvodem jsou mutace koronaviru, obyvatelé se tak zřejmě budou muset přeočkovat.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude Česko muset od října připravit  strategii proti očkování covidu-19 na roky 2022 a 2023. Od unijních expertů podle něj zaznívá, že koronaviru a jeho nových mutací se země v blízké době nezbaví. I proto se zřejmě obyvatelstvo bude muset přeočkovat. Babiš to řekl po dnešní prohlídce očkovací centra v pražské hale O2 universum. Na ministerstvu zdravotnictví by měl vzniknout tým, který bude mít očkování na starost.

Česká republika měla původně na duben přislíbeno 2,6 milionu vakcín, ale kvůli krácení dodávek a změnám v přerozdělení v rámci kvartálu jich ale bude jen 1,56 milionu, řekl Babiš při dnešním testu očkovacího centra. Významné krácení se podle něj týká především firmy AstraZeneca. Dodal, že celkově má ČR objednáno 27 milionů vakcín pro 14,5 milionu lidí. Kvůli nedostatku vakcín bude očkovací centrum v O2 universum otevřeno až na začátku května, tedy asi o měsíc později, než se předpokládalo.

Baťhová oznámila, že rezignuje na svoji funkci krátce poté, co byl ve středu z funkce ministra zdravotnictví odvolán Jan Blatný (za ANO). Blatného nástupce Petr Arenberger (za ANO) s národní koordinátorkou Kateřinou Baťkovou, která byla za očkování zodpovědná, domluvil,  že se bude očkování věnovat do doby, než vznikne kvalifikovaný tým, který by od ní agendu převzal. Příští týden Baťhová nastíní, jak by taková skupina měla vypadat. “Poskytneme jí maximální podporu, aby se práce přesunula na kvalifikovaný tým, který se takto vytvoří,” řekl Arenberger. Podle něj by měla ve funkci zůstat nejdéle do konce června.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme