Babiš: Česká vláda je připravena pomoci při obnově Notre-Dame i finančně

16. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Premiér Andrej Babiš. (Foto: ČTK)

Česká vláda je připravena pomoci Francii při obnově katedrály Notre-Dame i finančně. Čeká ale na rozhodnutí francouzské vlády o postupu rekonstrukce a organizování sbírky, napsal ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Připomněl také, že ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) už v pondělí nabídl pomoc českých odborníků při obnově chrámu. Požár se podařilo již zcela uhasit, uvedli krátce před 10:00 hodinou pařížští hasiči.

Požár vypukl v pondělí okolo 18:50, příčina dosud není známa, předpokládá se, že šlo o nehodu. Zhruba po pěti hodinách od vypuknutí požáru francouzský prezident Emmanuele Macron oznámil, že nejhorší se podařilo odvrátit a slíbil obnovu katedrály a vyhlášení mezinárodní sbírky. Ministr kultury Franck Riester v úterý stanici LCI řekl, že větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu podařilo zachránit.

Staněk v pondělí prostřednictvím mluvčí ministerstva kultury Marthy Häckl uvedl, že je připraven nabídnout Francii pomoc českých odborníků. “Pro Francii je to velká rána, zejména nyní v období před Velikonocemi,” tlumočila mluvčí Staňkovo vyjádření.

Babiš na Twitteru uvedl, že napsal SMS Macronovi. “Je mi smutno, když vidím ty hrozivé záběry pařížské katedrály Notre-Dame, kterou zachvátily plameny,” poznamenal. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru popsal událost jako velké neštěstí.

Finanční pomoc už nabídl například miliardář François-Henri Pinault, ředitel mezinárodní luxusní skupiny Kering, který přislíbil na obnovu katedrály 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Agentura AFP v úterý informovala, že rodina Arnaultových a její koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží věnuje 200 milionů eur (přes pět miliard korun).

Newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně francouzských architektonických a kulturních pokladů, spustila v pondělí internetové stránky s cílem získat peníze na obnovu katedrály.

Na internetových stránkách pro organizování pomoci dobrovolných dárců GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc v souvislosti s požárem katedrály, uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme