Babiš chce v koalici pokračovat, probere se Zemanem výměnu ministra kultury

28. června 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Premiér Andrej Babiš (ANO) požádá prezidenta Miloše Zemana o schůzku. Chce projednat situaci ohledně výměny ministra kultury. Koaliční smlouva platí, řekl Babiš po páteční schůzce s předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem. Ten chce počkat, jak bude vypadat situace v neděli i z hlediska Babišovy schůzky s prezidentem. V pondělí pak podle toho bude schopen řešit, zda svolá jednání předsednictva sociální demokracie, řekl. Hamáček také poznamenal, že mu Babiš řekl, že chce pokračovat v koaličním projektu a žádná alternativa není.

Můžu potvrdit, že určitě platí koaliční smlouva. Udělám maximum pro to, aby koalice pokračovala a fungovala. Stojí před námi mnoho úkolů,” uvedl Babiš. Bude se snažit domluvit schůzku s prezidentem na pondělí nebo úterý. Předseda vlády poznamenal, že se bude snažit Zemana přesvědčit, aby vnímal koaliční dohodu a aby představu sociální demokracie nějakým způsobem akceptoval. Hamáček věří tomu, že setkání se uskuteční co nejdříve.

Sociální demokracie požaduje, aby v čele ministerstva kultury skončil Antonín Staněk (ČSSD). Zeman ve čtvrtek ale dal najevo, že situaci urychleně řešit nebude. Ústava podle něj nestanovuje lhůtu, kdy má ministra odvolat. ČSSD mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by prezident s výměnou nadále otálel. Babiš ale v pátek uvedl, že je potřeba situaci řešit jiným způsobem, nejlépe jednáním. Hamáček ve čtvrtek po schůzce se Zemanem a po jednání vedení sociální demokracie řekl, že se Česká republika dostala na hranu ústavní krize. “Ústavní krize se vyřeší ve chvíli, kdy bude naplněna ústava,” uvedl v pátek Hamáček.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes ČTK řekl, že Zeman přijme 12. července Hamáčka a Staňka na zámku v Lánech, chce se pokusit je usmířit. Pokud se ale Babiš se Zemanem sejde dříve a situace bude řešena, přijde Hamáčkovi následná schůzka zbytečná.

Ke čtvrteční schůzce s prezidentem řekl předseda ČSSD, že debata se nevedla o tom, že by Zeman nechtěl jmenovat místopředsedu sociální demokracie Michala Šmardu do čela resortu kultury, ale že odmítá odvolat Staňka. Podle Hamáčka ale není možné, aby Staněk úřad řídil, neboť není schopen uklidnit a stabilizovat situaci na ministerstvu. Doplnil také, že Staňka nenavrhl odvolat kvůli tomu, že odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta, v tom měl ministr jeho podporu.

Babiš na páteční schůzce řekl, že chce pokračovat v koalici a žádná alternativa není. “Kdyby mi pan premiér řekl, že o spolupráci se sociální demokracií nemá zájem a má připravenou jinou alternativu, asi bychom tady nestáli,” poznamenal Hamáček.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme