Babiš: Návrh na svržení vlády je pokus o destabilizaci Česka

26. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Opoziční snaha o svržení menšinové vlády ANO a ČSSD je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) legitimní nástroj politického boje, ale nerozumí jí. Ministerský předseda dnes ve Sněmovně řekl, že návrh na vyslovení kabinetu chápe jako pokus o destabilizaci Česka. Schůzi vyvolala pětice stran v reakci na předběžné auditní zprávy Evropské komise poukazující na Babišův střet zájmů.

“Beru to jako pokus o destabilizaci naší země, to je proti zájmům občanů naší republiky, to je proti zájmům všech,” prohlásil Babiš. Pád kabinetu by podle něho vedl k ochromení Česka. Opozici premiér nařkl z toho, že stupňuje napětí, vnáší mezi obyvatele nejistotu a chce Česko poškodit. “Česká republika se nikdy neměla tak dobře jako v tomto období,” uvedl Babiš, podle něhož jde i o zásluhu hnutí ANO.

Premiér se ohradil proti tvrzením, že působí nějaký problém, i proti předběžným auditním zprávám. Zdůraznil, že když skupinu Agrofert převedl v únoru 2017 do svěřenských fondů, postupoval podle práva. “Střet zájmů žádný není, protože jsem postupoval podle zákona,” řekl Babiš. Vrátil se také k případu evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo, v níž mu hrozí obžaloba. Zopakoval, že jde podle něho o účelové trestní stíhání.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme