Babiš navrhl Zemanovi nového člověka do vedení spravedlnosti, bude jím Kněžínek

10. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Premiér Andrej Babiš (ANO) odeslal na Hrad rezignaci ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO), prezidentovi Miloši Zemanovi současně navrhl jejího nástupce, který nyní ve vládě není. Jeho jméno prozradit nechce. Novinářům to řekl po úterním jednání vlády. Podle serveru Aktuálně.cz navrhl Babiš pověřit vedením ministerstva spravedlnosti místopředsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka, který se na Právnické fakultě Karlovy univerzity zabývá ústavním právem.

Babiš řekl, že požádal Zemana, aby se dotyčný mohl už v úterý odpoledne na Hradě zúčastnit chystaného jmenování soudců. Bez komentáře nechal Babiš dotaz, zda navrhl některého ze současných náměstků ministerstva. Hrad prostřednictvím mluvčího oznámil, že návrh na Hrad dorazil a Zeman se bude situací v úterý zabývat.

Babiš v pondělí po rezignaci Malé novinářům řekl, že Zemana požádá, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Mimo jiné kvůli svému stíhání v kauze Čapího hnízda se však stal terčem kritiky. V úterý od záměru ustoupil.

Uvedl, že v pondělí šlo o spontánní reakci, a změnu názoru vysvětlil tím, že nechce dál čelit kampani. “Abych nemusel poslouchat blbé kecy od opozice a twitterové bubliny,” konstatoval.

Jméno navrhovaného nástupce Malé prozradit nechtěl, považuje za slušnost, aby se ho nejprve dozvěděl prezident. “Bude to plnohodnotný ministr pověřený vedením resortu,” uvedl Babiš. Na dotaz ČTK, zda bude po pověření nového kandidáta pokračovat výběr nového ministra, Babiš uvedl, že ano. “Určitě budeme hledat nového ministra,” řekl.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že věc bude prezident řešit velmi brzy. Informovat o výsledku se chystá až po rozhodnutí.

Malá v pondělí po 13 dnech ve funkci oznámila, že ve vládě končí. V posledních dnech čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Kritiku označila Malá za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila. Ještě v pondělí odpoledne se na tiskové konferenci hájila, jen několik hodin poté během schůze vedení nejsilnějšího vládního hnutí řekla novinářům, že rezignuje, aby nepoškozovala novou vládu ani ANO.

Babiš v úterý novinářům řekl, že po tiskové konferenci ministryně bylo jasné, že kampaň pojede dál. “Je to tvrzení proti tvrzení, paní Malá řekla, že má čisté svědomí. Já to nechci řešit, je to za námi. Paní Malá se zachovala statečně, bylo to pro ni těžké, ale po té tiskové konferenci bylo jasné, že není zájem slyšet její argumenty,” uvedl premiér.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme