Babiš: Neporušuji zákony, žádné dotace nebude muset ČR vracet

31. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na páteční informace médií o výsledku auditu Evropské komise ČTK napsal, že neporušuje ani české, ani evropské zákony. Je šokován tím, co tvrdí česká média. "Žádné dotace rozhodně nebude muset Česká republika vracet," napsal. O tom, že zpráva o auditu dorazila do Česka, byl obecně informován. Jde ale podle něj o předběžný návrh, který bude analyzován a ČR se k němu vyjádří. Stanovisko EK odmítl.

Podle webů Hospodářských novin a Neovlivní.cz audit EK dospěl k závěru, že Babiš je ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky. Všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2017, chce Brusel vrátit zpět.

“Jsem šokován tím, co tvrdí česká média, že Evropská komise chce vrátit dotace, které obdržela moje bývalá firma. Neni to pravda!,” napsal Babiš ČTK. Podle něj do ČR dorazil předběžný návrh a do uzavření procesu je zpráva považována za důvěrnou.

“Toto je pouze předběžný návrh, který bude důkladně analyzován a Česká republika, předpokládám že nejméně MF a MMR jako příjemci zprávy, se k němu vyjádří. Teprve pak nám zašle finální zprávu i Evropská komise. Její stanovisko zásadně odmítám a budu bojovat za jeho změnu na základě dalších informací od národních orgánů,” napsal Babiš.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme