Babiš: NÚKIB věc kolem Huaweie nezvládl, chybí právní analýza

18. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) záležitost kolem varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezvládl. Předseda vlády to dnes řekl ve Vídni, kde se účastní fóra Afrika-Evropa. Úřad podle něho nepředložil žádnou právní analýzu. NÚKIB vydal varování v pondělí, používání těchto prostředků podle úřadu představuje bezpečnostní hrozbu. Společnost Huawei tvrzení kategoricky odmítla.

“Já si myslím, že NÚKIB tuhle záležitost vůbec nezvládl,” řekl premiér. V pondělí Babiš po zveřejnění varování uvedl, že vláda věc projednávala v utajeném režimu. Je to pro nás překvapení, že úřad vydal to stanovisko. Jsou tam některé věci, které nejsou úplně domyšlené, mohou mít dopad na naši zemi,” řekl už v pondělí.

Mluvčí NÚKIB Radek Holý na to reagoval, že úřad musí bezprostředně jednat způsobem, který zohledňuje závažnost hrozby. NÚKIB podle něj použil tzv. varování, které představuje nejmírnější možnou reakci podle zákona o kybernetické bezpečnosti. “Má charakter zejména preventivní a informační,” sdělil ČTK.

Podle Babiše se situací se nyní budou muset vypořádat jednotlivá ministerstva, která mají před sebou nějaké soutěže.

Dnes úřad pro kybernetickou bezpečnost informoval, že v první polovině ledna vydá metodický pokyn pro úřady, mimo jiné ministerstva, které využívají software i hardware firem Huawei a ZTE.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) postup NÚKIB brání, podle něj postupoval podle zákona. Připustil, že technologie obou firem využívá i vnitro. Zmapovat situaci už nechal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

“Bude záležet, jak se to vyhodnotí, ale za mě mohu říct, že v tomto směru udělám opatření, aby je nepoužívali,” řekl v pondělí na dotaz novinářů, zda je udržitelné, aby někteří důstojníci armády užívali aparáty Huawei. Podobné kroky podle Metnara učiní i další ministerstva.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme