Babiš se ve čtvrtek sejde s předsedou EK Junckerem, chce s ním mluvit o auditu

18. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek v Bruselu setká s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Uvedl to v úterý server iROZHLAS.cz. Babiš předminulý týden řekl, že chce s Junckerem mluvit o auditu ke svému údajnému střetu zájmů. Mluvčí komise Mina Andrejevová ale toto téma nepotvrdila. Vyjádření Babiše ČTK zjišťuje.

“Budou připravovat zasedání Evropské rady. Pro tuto schůzku není žádná předem určená agenda,” řekla serveru Andrejevová. Schůzka se uskuteční v 11:00. Evropská rada se v Bruselu koná ve čtvrtek a v pátek.

Návrh auditní zprávy, který na konci května zveřejnila média, uvádí, že Babiš má dal vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš už 5. června avizoval, že plánuje setkání s Junckerem na červnovém summitu. “Já se určitě zeptám pana Junckera, jak je možné, že má takové nekompetentní auditory. Protože jejich chování bylo skandální,” prohlásil tehdy premiér.

Babiš, který kvůli zákonu o střetu zájmů Agrofert převedl do svěřenských fondů, označil audit za pochybný a za útok na Českou republiku. Místopředseda komise Valdis Dombrovskis to odmítl, auditoři jsou podle něj profesionálové a pracují objektivně.

Do ČR později dorazila druhá předběžná zpráva. Státní zemědělský intervenční fond poté oznámil, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu do svěřenských fondů vložil. Holding už dříve uvedl, že oba návrhy auditů EK vnímá jako velmi pochybné a neprofesionální. Unijní auditoři se v jeho firmách nebyli podívat a holding neměl možnost se vyjádřit, uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme