Babiš v březnu ministry nevymění, změny v dubnu nevyloučil

22. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. (CTK Photo/Michaela Rihova)

Premiér Andrej Babiš (ANO) v březnu neplánuje žádné personální změny ve vládě. Výměny během dubna nevyloučil. Novinářům to řekl po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu požaduje konec ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), vadí mu jeho postoj k ruské vakcíně Sputnik V. Ministr zdravotnictví trvá na tom, že ruská látka musí být před využitím v Česku schválená úřady Evropské unie, stejně jako tomu bylo v případě jiných používaných vakcín. Dlouhodobě také Zeman požaduje odchod ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Prezident před dnešní schůzkou s Babišem avizoval, že o osudu ministrů bude chtít s premiérem jednat. Ten novinářům ale poté řekl, že to nebylo stěžejní téma schůzky a “na toto téma de facto nezaznělo nic“.

Výměna se zatím nekoná

Odmítl, že by na březen chystal nějakou výměnu ministrů. “Jestli plánuji nějaké výměny v měsíci dubnu, to se uvidí, protože samozřejmě i sociální demokracie má svůj sjezd, kde bude zvolen předseda a jak to dopadne, to nevím, jestli sociální demokracie přijde s nějakým návrhem. Ale v této chvíli je situace taková, jak jsem řekl, že v březnu žádné výměny neplánuju,” řekl Babiš.

Premiér poznamenal, že názor Zemana na Blatného “je dlouhodobě negativní z nějakých důvodů už od počátku“. Za podstatné považuje, jak ministři a jejich resorty fungují. Odmítl, že by se kvůli neodvolání Blatného ochladily vztahy s prezidentem, jak hlava státu avizovala. Babiš řekl, že je nezávislý premiér, který má právo rozhodovat o ministrech za hnutí ANO. Pokud dospěje k názoru, že je potřeba nějaké ministry vyměnit, tak se s návrhem za Zemanem vydá, dodal.

Blatný je podle Zemana nekompetentní

Zeman serveru Parlamentní listy nedávno řekl, že Babiš udělal chybu, když mu navrhl do funkce ministra zdravotnictví nekompetentního člověka. Blatný podle prezidenta není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Zeman uvedl, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů. Kromě Blatného prezident žádal i odvolání ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové, neboť i jí vyčítá přístup při schvalování ruské vakcíny.

Babiš minulý týden ministerstvo zdravotnictví zkritizoval. Nelíbilo se mu, že resort podle informací Radiožurnálu původně chtěl, aby Správa státních hmotných rezerv (SSHR) musela pro plánovaný nákup pěti milionů antigenních testů na koronavirus do škol získat atest jejich citlivosti. Blatnému kvůli tendru poslal vytýkací dopis.

Podle Babiše Blatný manažersky selhal

Server Lidovky.cz v pondělí informoval o dalších dvou dopisech, které Babiš Blatnému minulý týden poslal. V jednom z nich mu vytýká, že nemocnice nebyly včas a řádně informovány o léčivech s protilátkami proti koronaviru, což premiér označil za Blatného “manažerské selhání“. Dopis podle serveru končí apelem, aby se taková situace neopakovala. V dalším dopise má Babiš kritické poznámky ke strategii boje proti rakovině. Premiér mimo jiné odmítá Blatným navrhovaný název programu onkologické prevence a žádá investice do modernizace Státního zdravotního ústavu.

Epidemiolog Petr Smejkal nedávno uvedl, že asi před dvěma týdny odmítl nabídku stát se ministrem. Média v minulosti uvedla, že Babiš údajně změnu ve vládě prezidentovi slíbil. Blatného měl vystřídat někdejší hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD). Petříčka by podle této spekulace nahradil státní tajemník na ministerstvu zahraničí Miloslav Stašek.

Zeman se dlouhodobě snaží i o změnu v čele diplomacie. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami. Předseda ČSSD Jan Hamáček dnes odmítl, že by v současné době byla na stole za ČSSD nějaká změna ve vládě. Odmítl spekulovat, zda by mohl navrhnout odvolání Petříčka v okamžiku, kdy by ho v dubnu porazil při volbě nového šéfa ČSSD. Sjezd je plánován na 9. a 10. dubna.

Zprávy - další články

Doporučujeme