Babišovi právníci se odvolali proti rozhodnutí černošického úřadu

5. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Právníci premiéra Andreje Babiše (ANO) podali odvolání proti rozhodnutí černošického úřadu v kauze střetu zájmů. Babiš to v úterý řekl novinářům. Postup svých právních zástupců nechtěl blíž komentovat. Zopakoval, že případ vnímá jako pokus vytlačit ho z politiky. Lhůta pro odvolání dnes vyprší. Babiš čelí podezření, že stále ovládá média, která spadají pod holding Agrofert.

Městský úřad v Černošicích u Prahy vydal rozhodnutí kvůli údajnému přestupku proti zákonu o střetu zájmů před dvěma týdny. Výsledek nezveřejnil. Z Babišovy následné reakce bylo zřejmé, že stanovisko bylo v jeho neprospěch. Řekl, že se odvolá. Dosud se k tomu odmítal vyjádřit.

Nemám potřebu to komentovat. Nechal jsem to na právníky a ti jsou určitě přesvědčeni o tom, že pravda je na naší straně. Já myslím, že odvolání podali. Já nechávám právníky, aby pracovali. Skutečně to neřeším. Řekli, že podají odvolání, tak ho určitě podali,” řekl Babiš. Znovu řekl, že za kauzou je politický boj a snaha vytlačit ho z české politiky.

Premiér se hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tak splnil povinnosti, které ukládá zákon o střetu zájmů. Podnět černošické radnici odeslala organizace Transparency International ČR (TI ČR), podle níž Babiš holding Agrofert ovládá i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

Po premiérově odvolání by měl černošický úřad předat spis odvolací instituci, kterou je středočeský krajský úřad. Ten pak může rozhodnutí zrušit, potvrdit, nebo vrátit do Černošic k dalšímu projednání. Správní řízení je na rozdíl od soudního neveřejné. Rozhodnutí je možné kvůli ochraně zveřejnit až po nabytí právní moci.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme