Basketbalista století Zídek starší bude uveden do Síně slávy FIBA

26. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Jiří Zídek starší, který 8. února oslaví 75. narozeniny, přijímal gratulace 2. února 2019 před utkáním 22. kola basketbalové ligy mužů USK Praha – Nymburk. Zídek hrál za tým Slavia VŠ Praha, nynější USK Praha.—Jiri Zidek starsi, ktery 8. unora oslavi 75. narozeniny, prijimal gratulace 2. unora 2019 pred utkanim 22. kola basketbalove ligy muzu USK Praha – Nymburk. Zidek hral za tym Slavia VS Praha, nynejsi USK Praha.

 Jiří "Andrej" Zídek bude v srpnu jako první Čech uveden do basketbalové Síně slávy FIBA. Stejné pocty se dočká i slovenská trenérka žen USK Praha Natália Hejková. Slavnostní ceremoniál se uskuteční během mistrovství světa mužů v Číně, na které se poprvé v historii probojovala i samostatná česká reprezentace.

“Je to obrovské ocenění pro basketbalistu. Asi je to největší, čeho jsem mohl dosáhnout. Těší mě, že si vzpomněli i na generaci už dávno minulou. Vždyť to bylo vlastně v 60. a 70. letech, kdy jsme sbírali úspěchy po Evropě, byli na světových šampionátech a na olympiádě,” uvedl Zídek na webu České basketbalové federace.

Legendární pivot, který v únoru oslavil 75. narozeniny, získal s reprezentací stříbro a bronz na mistrovství Evropy. Se Slavií VŠ Praha byl Zídek sedmkrát mistrem ligy a v roce 1965 hrál finále Poháru mistrů evropských zemí. V roce 2001 byl vyhlášen československým basketbalistou 20. století.

Zprávy - další články

Doporučujeme